Mamaliga bucovineana de cartofi

Imprimare

In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! a fost prezentata o reteta veche din Bucovina, Mamaliga bucovineana de cartofi. Reteta veche din Bucovina Mamaliga bucovineana de cartofi era folosita in satele din Bucovina la finalul secolului al XIX-lea si a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager, in cadrul campaniei Descopera traditiile culinare romanesti! Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Mamaliga bucovineana de cartofi, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Ingrediente: 250 g faina de malai, 250 g cartofi, 1 lingurita sare, 1 l apa, optional, branza sarata, pentru servire, slaninuta si ceapa.
Mod de preparare: Se curata cartofii si se pun la fiert cu putina sare; dupa ce s-au fiert (in aproximativ 30 de minute), se paseaza si se sareaza dupa gust.
Peste cartofii fierti se pune malai, se presara putina sare si se adauga apa, incetul cu incetul, amestecand mereu pentru a nu se forma cocoloase.
Se asaza cratita pe foc, amestecand tot timpul. Cand compozitia incepe sa fiarba (clocoteste), ca mamaliga obisnuita, se da la foc mic, semiacoperita, aproximativ 10-15 minute. Optional, se poate face si mamaliga cu branza, adaugand branza sarata la finalul prepararii.
Mod de servire: Se serveste ca mamaliga obisnuita, cu slaninuta, ceapa sparta si branza sarata.
Proiectul Descopera traditiile culinare romanesti! este derulat de agentia Russenart Comunications, in parteneriat cu Gold Maya si Heinner, in perioada ianuarie - noiembrie 2014. Printre partenerii media se numara si revista noastra online, Dacic Cool, care sustine si promoveaza traditiile romanesti.

www.avtokum.com/
www.utis.org.ua/