Malai cu dovleac la cuptor, ca in Moldova

Imprimare

In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! a fost prezentata o reteta veche din Moldova: Malai cu dovleac la cuptor. Reteta veche Malai cu dovleac la cuptor, ca in Moldova era folosita in satele din Moldova la finalul secolului al XIX-lea si a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager, in cadrul campaniei Descopera traditiile culinare romanesti! Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Malai cu dovleac la cuptor, ca in Moldova, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Ingrediente: 400 g malai, 400 g dovleac, 100 g faina, 100 ml smantana, 2 oua, 1 litru lapte, 100 g unt, 2 linguri ulei, 25 g drojdie, 5 linguri zahar, 1/2 lingurita sare.
Mod de preparare: Se opareste malaiul cu laptele fiert in clocot, se amesteca pana ce malaiul absoarbe tot laptele si apoi se lasa la racit.
Se desface drojdia in putina apa calda cu o lingura de zahar si se toarna peste compozitia din malai. Se adauga ouale, untul, uleiul, faina si sarea. Se amesteca bine pana se incorporeaza toate ingredientele.
Se taie dovleacul cubulete, se amesteca cu zaharul si se lasa cateva minute pana ce zaharul este absorbit; apoi se pune intr-o cratita cu putin ulei si se caleste pana se inmoaie putin, fara sa se zdrobeasca.
Se tapeteaza o tava, se toarna compozitia de malai si se pun deasupra cubuletele de dovleac. Se introduce tava in cuptorul incins si se coace la foc potrivit, timp de 30 de minute.
Mod de servire: Se serveste fierbinte, in farfurii adanci, cu smantana deasupra.
Secretul bucatarului: Compozitia care se pune in tava trebuie sa aiba consistenta unei smantani.
Proiectul Descopera traditiile culinare romanesti! este derulat de agentia Russenart Comunications, in parteneriat cu Gold Maya si Heinner, in perioada ianuarie - noiembrie 2014. Printre partenerii media se numara si revista noastra online, Dacic Cool, care sustine si promoveaza traditiile romanesti.