Reteta germana: Mar in foietaj

Imprimare

In cadrul proiectului 50 de saptamani in bucatariile lumii a fost prezentata o reteta germana Mar in foietaj a fost oferita si preparata de Bierhaus67. Reteta germana Mar in foietaj a fost oferita si preparata de Beraria Bierhaus67, in cadrul programului de educatie culinara 50 de saptamani in bucatariile lumii. Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Mar in foietaj, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!

Ingrediente: 2 mere, aluat foietaj, 1 ou, faina, scortisoara, sos caramel, inghetata pentru servit.
Ingrediente aluat foietaj (2 foi de max. 20 cm): 200 g faina alba, 200 g unt nesarat, 1/4 lingurita sare, 100 ml apa foarte rece.
Ingrediente sos caramel: zahar, unt, smantana lichida.
Preparare aluat foietaj: Se taie untul in cubulete aproximativ egale si se lasa la temperatura camerei (20-22 grade C) timp de 15 minute. Apoi se pune faina intr-un bol si se presara cuburile de unt deasupra. Se amesteca faina cu untul, astfel incat cuburile sa fie acoperite de faina. Fiecare cub de unt se sfarama pana se obtin fulgi de unt. Se toarna apa rece pe toata suprafata fainii si se incepe framantarea aluatului in felul urmator: se pune palma sub faina, se aduce deasupra untului si se apasa cu podul palmei. Apoi se roteste bolul si se continua aceasta miscare pana cand se incorporeaza toata faina.
Dupa ce a fost incorporata toata faina, se rastoarna aluatul pe masa de lucru pe care a fost presarata faina. Se intinde aluatul sub forma dreptunghiulara de un deget grosime si se impatureste in 3. Se intoarce aluatul cu partea impaturita in jos se roteste bucata de aluat la 90 de grade si se repeta intinderea si impaturirea in trei. Apoi se inveleste aluatul in folie si se pune la frigider 30 de minute. Pentru un foietaj cat mai pufos, se repeta operatiunile de inca 2 ori (intindere si impaturire, impaturirea in 3, invelirea in folie si odihna la frigider pentru 30 minute de inca 2 ori).
Secretul bucatarului: Untul nu trebuie lasat sa se inmoaie foarte tare iar apa se tine in frigider pentru a fi folosita rece ca gheata.
Atenție! NU se framanta aluatul ca pe cel de paine deoarece este important ca bucatile de unt sa ramana intregi in aluat si pe aceeasi directie. Aluatul obtinut nu trebuie sa fie omogen sau fin. Cand se intinde aluatul pe masa, se folosesc doar miscari fata-spate. Aluatul foietaj poate fi cumparat sau preparat conform retetei.
Preparare mar in aluat: Se intinde aluatul foietaj sub forma unei foi subtiri si se taie fisii inguste (1 cm). Se decojeste marul si se inveleste intr-o fasie de aluat. Se unge cu albus batut spuma cu scortisoara si se introduce la cuptor la 75 de grade pentru 25 de minute.
Preparare sos caramel: Zaharul se caramelizeaza cu unt. Se adauga smantana lichida dupa ce s-a lichefiat.
Mod de servire: Se serveste cald, cu inghetata de vanilie.
Proiectul 50 de saptamani in bucatariile lumii este derulat de agentia Russenart Comunications, in parteneriat cu Arpis si DeKassa, in perioada ianuarie - noiembrie 2014. Printre partenerii media se numara si revista noastra online, Dacic Cool, care sustine si promoveaza traditiile romanesti.