Reteta mediteraneeana: Cozze al vino bianco (Midii cu vin alb)

Imprimare

In cadrul proiectului 50 de saptamani in bucatariile lumii a fost prezentata o reteta mediteraneeana: Cozze al vino bianco (Midii cu vin alb). Reteta mediteraneeana Cozze al vino bianco (Midii cu vin alb) a fost oferita si preparata de restaurantul Cucina di Eleni, in cadrul programului de educatie culinara 50 de saptamani in bucatariile lumii. Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta mediteraneeana, Cozze al vino bianco (Midii cu vin alb), pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!

Midii cu vin alb reprezinta un tip de mancare preparat din scoicile cu numele Mytilus galloprovincialis (midia mediteraneana). Principalele tari producatoare de midii mediteraneene sunt Spania si Italia.
Ingrediente: 1,5 kg midii mediteraneene jumatati, rosii cherry, 2 linguri ulei, vin alb, o legatura de patrunjel, 6 catei de usturoi, sare, piper.
Mod de preparare: Se curata midiile in felul urmator: se pun intr-un vas cu apa rece. Alaturi se pune alt vas cu apa rece. Se ia fiecare midie si se curata tragand de ele in partea opusa balamalei cochiliei.
Se curata fiecare cochilie frecand-o energic cu un buretel de sarma sub jet de apa. Se pune fiecare midie curatata in vasul cu apa curata. Cand toate midiile sunt curatate, se mai clatesc in cateva ape. Se scurg bine de apa chiar inainte de a le gati.
Se incinge tigaia cu ulei. Se adauga cateii de usturoi striviti si se calesc scurt. Se adauga rosiile cherry si midiile mediteraneene. Se toarna vin alb. Se condimenteaza cu piper si sare, dupa gust. Se asezoneaza cu patrunjel.
Mod de servire: Se servesc fierbinti, cu paine proaspata din faina si felii de lamaie, alaturi de un pahar cu vin alb.
Despre bucataria mediteraneana: Bucataria mediteraneana cuprinde traditiile culinare comune specifice celor 22 de tari mediteraneene si retete culinare simple, cu alimente putin procesate si servite in portii mici.
Desi retetele zonei mediteraneene sunt foarte variate, majoritatea cuprind elemente specifice zonei: fructe de mare si peste, lactate, carne de animale mici (miel, oaie, capra iepure etc.), legume, seminte, oua si ulei de masline.
Proiectul 50 de saptamani in bucatariile lumii este derulat de agentia Russenart Comunications, in parteneriat cu Arpis si DeKassa, in perioada ianuarie - noiembrie 2014. Printre partenerii media se numara si revista noastra online, Dacic Cool, care sustine si promoveaza traditiile romanesti.