Scutecele Domnului, desert de post

Imprimare

Pelincile Domnului sau Scutecele Domnului sunt numele unei prajituri traditionale de post ce se prepara mai ales in mediul rural, in Ajunul Craciunului. Reteta difera usor de la o regiune la alta a tarii, in mare fiind asemanatoare si avand acelasi sens ritualic: intampinarea pioasa a Pruncului Iisus.
Femeile evlavioase din vechime au simtit, probabil, nevoia de a face ceva deosebit pentru aceasta zi de Ajun, cand se aud peste tot colindatorii, cantand despre scutecele pruncului Sfant. De aceea, simbolic, aceasta prajitura, ce se face pentru a fi mancata in casa drept singura hrana din ziua respectiva, dar si pentru a fi data de pomana, se numeste chiar scutecele sau pelincile Domnului, avand forma unor scutece subtiri.

Scutecele Domnului - reteta
Ingrediente: 1 pahar faina de griu Gold Maya, ¼ pahar apa, sare.
Pentru sirop: ½ pahar miez de nuca pisat, ½ pahar mac, 1 pahar zahar, 3 linguri miere, 1 pahar apa.
Mod de preparare: Din faina Gold Maya, apa si sare se framinta un aluat dens, nedospit, care lasa la odihna pentru 30 minute. Aluatul se intinde intr-o foaie subtire (ca pentru taietei), se pune intr-o tava si se usuca in cuptor pina este aproape gata. Dupa ce se scoate din cuptor, fierbinte, se taie romburi mici sau se rupe cu miinile bucatele de 2x2 cm. Din zahar, miere si apa se fierbe siropul. Macul se opareste 10-15 minute, se strecoara prin sita si se raceste. Bucatelele de aluat se stropesc bine cu sirop, se presara cu mac si cu nuci, se lasa sa se imbibe siropul timp de 4-6 ore.
Aceasta mancare se recomanda ca desert in zile de post dar si in Ajunul Craciunului.
Campania de comunicare online Cultura si tainele painii este derulata de agentia Russenart Comunications in parteneriat cu brandul Gold Maya, in perioada iunie 2014 – mai 2015. Printre partenerii media, se numara si revista noastra, Dacic Cool.