Reteta basarabeana: Tolstolob umplut

Imprimare

La Harjauca, pe Valea Ichelului, in Basarabia, manastirea veche de trei veacuri, am gasit-o pe Valentina Podgurschii, cea care gateste pentru sfintii parinti, si am aflat-o pregatind o reteta cu un nume straniu: Tolstolob umplut! Tolstolobul este, in Basarabia, numele dat crapului fitofag cu capul lat. Pregatirea lui este speciala, pentru ca trebuie sa scoti carnea fara a vatama capul, pielea si coada. Pentru aceasta, pestele se curata de solzi, se taie pe burta si se jupoaie asa cum ai jupui un carlan. Coloana vertebrala se taie de la cap si de la coada.

Aveti trebuinta de: un crap fitofag, sare, piper, miez de paine, lapte, unt, cartofi, lamaie, verdeturi (facultativ: miez de nuca)
Mod de preparare: Se scoate carnea, se curata de pe oase si se da prin masina de tocat. Se adauga ceapa prajita si miez de paine muiat in lapte. Se condimenteaza ( cu sare, piper), se umple pestele, se coase pe burta si se pune in tava, pe o coala de pergament pentru gatit, unsa cu unt. Se da la cuptor pentru 30-40 de minute. Daca vreti sa iasa mai satios, adaugati in amestecul pentru umplutura si miez de nuca, zdrobit si rumenit in cuptor.
Se poate servi cu cartofi fierti, felii de lamaie si verdeata presarata deasupra si/sau miez de nuca zdrobit si rumenit.
Reteta culeasa de Simona Lazar de la Valentina Podgurschii, bucatareasa la Manastirea Harjauca din Valea Ichelului, Basarabia.
Sursa: antenasatelor.ro