Joi, 25 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Arta culinara Reteta din Tara Barsei: Friptura de purcel cu sos de bere

Reteta din Tara Barsei: Friptura de purcel cu sos de bere

Email Imprimare

Zilele acestea, in care pare ca lumea toata da fuga-fuga pe Valea Prahovei si mai departe, spre Brasov, va starnim rostogolul delicioaselor amintiri cu o fabuloasa friptura de purcel, tologita in sos de bere si aromata cu frunze de telina. Sosul de bere poate nu va pare... romanesc, dar el inca este apanajul unor bucate din Tara Barsei, in care hameiul si-a aflat o adevarata patrie. Si berea, asijderea. Ce-ar fi s-o punem in sos?

Aveti trebuinta de: o bucata mai mare de carne de purcel (0,800-1,200 kg), pulbere de frunze de telina (uscate la umbra), o ceapa, 2-3 castraveti murati, 200 g bureti de padure, ulei, 100 g pastai de fasole, o lingura de faina, 250 ml bere proaspata, 2 linguri pasta de rosii, 100 ml vin alb 100 ml ulei, cimrbu, busuioc, foi de dafin, un catel de usturoi, 100 ml smantana.
Mod de preparare: Carnea se portioneaza, se sareaza, se pipereaza si se presara cu pulbere de frunza de telina. Asa se lasa vreo cateva minute, "la odihna", cat sa patrunda mirodeniile in sucul carnii si viceversa. Timp in care se pune untdelemnul la incins. Se perpelesc apoi bucatile de carne la foc mijlociu, intorcandu-le pe o parte si pe alta, pana prind crusta. Cand carnea e gata, se adauga o ceapa taiata marunt.
Apoi, rand pe rand, dupa ce le-ati taiat in bucati potrivite, toate bunatatile ce urmeaza: doi sau trei castraveti murati, cativa bureti de padure, o mana de pastai de fasole. Se presara deasupra putina faina si se lasa asa cat sa se rumeneasca. Si atunci se stinge cu bere. O cana intreaga de bere proaspata, spumoasa ca o horbota de mireasa.
In vremea asta, intr-un alt vas se pregateste un sos simplu pentru fripturi, din 2 linguri de pasta de rosii, un paharut de vin alb, o lingura de ulei, cimbru si busuioc, o foaie de dafin, un catel de usturoi tocat maruntel. Sosul acesta, dupa ce a dat si el intr-un clocot, se rastoarna in cratita o data cu o jumatate de cana de smantana, dupa care cu lingura de lemn se amesteca incet, pana ce se omogenizeaza si scade cat trebuie. Dupa ce se opreste focul si cratita se trage de pe plita, se presara din belsug telina verde, proaspata...
Reteta culeasa de Simona Lazar din Tara Barsei.
Sursa: antenasatelor.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.