Lapte de bou

Imprimare

Doua retete mi-au incantat copilaria si mi-au pus la grea incercare, la varsta frageda, judecata si cunostintele mele despre natura si despre rosturile fiintelor vii. Mama, in bucataria ei de la bloc, cu mobila noua si aragaz, ne pregatea... lapte de pasare. Dulce pretios, care-si avea corespondent in iles-flottantes din gastronomia franceza. Bunica, indiferent de anotimp, ne facea... lapte de bou. Ni-l aducea fierbinte, in strachina de lut, cu bucati de mamaliga rece, din ajun, dand fiecaruia dintre nepoti cate o linguroaie de lemn, s-avem cu ce-l duce la gura. Laptele de bou din copilarie are si el o reteta.

Aveti trebuinta de: 4 cani de seminte de dovleac, decojite, un litru de lapte, sare.
Cum se procedeaza: Laptele se fierbe la foc mic. Semintele se prajesc la cuptor si dupa aceea se macina pana se face o faina fina. Aceasta faina se adauga in laptele clocotit. Se trage de pe foc, se amesteca pana se obtine o pasta groasa, se adauga sare si se mai trece vasul pe aragaz sau pe plita, la foc mic, pentru inca 10 minute, invartind intruna cu o lingura de lemn sau cu o spatula.
Se poate manca cu mamaliga rece sau calda. Cui ii place poate adauga deasupra doua-trei linguri de dulceata, transformandu-l intr-un desert simplu si delicios.

Reteta culeasa din satul Ardeoani, judetul Bacau, si publicata in volumul Retete alese pentru Post si Craciun, Simona Lazar, Editura Jurnalul 2010.
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)