Supa de praz

Imprimare

Ziua de marti, numita si Martea Incuiata, este ziua in care se respecta aceleasi interdictii ca si in saptamana precedenta de post. Femeile nu au voie sa coasa sau sa teasa pentru a nu fi pedepsite de Caii lui Santoader. De asemenea, gospodarii nu lucreaza pe camp, ca sa nu se constipe vitele. Pentru aceasta zi, va propunem o reteta de Supa de praz.

Aveti nevoie de: 500 g praz, 2 morcovi, o ceapa, 3 cartofi, o legatura de patrunjel verde, sare; facultativ: 100 ml untdelemn, 4 linguri de smantana, crutoane.
Cum se procedeaza: Prazul se curata de foile exterioare si de partea verde mai fibroasa, dupa care se spala si se taie in bucati late de 1-2 cm. Ceapa se toaca marunt, iar morcovii se dau pe razatoare. Cartofii se taie cubulete. Se inabusa cu putina apa prazul, ceapa si morcovii. Daca se pregateste cu untdelemn, atunci se calesc putin legumele, dupa care se sting cu cateva linguri de apa si se inabusa. Cand s-au inmuiat, se adauga doi litri si jumatate de apa, sare, cartofii taiati cubulete.
Se lasa sa fiarba pana sunt gata toate legumele, dupa care se pune patrunjelul tocat, se aseaza capacul si se mai lasa pe foc un minut. Daca se doreste, se poate drege cu putina smantana si se poate manca cu crutoane.

Reteta din Ostroveni, judetul Dolj, publicata in volumul Retete alese pentru Post si Craciun de Simona Lazar, Editura Jurnalul, 2010.
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)