Mucenici moldovenesti

Imprimare

Pe 9 martie, ortodocsii cinstesc memoria celor 40 de Sfinti Mucenici din Sevastia. In memoria lor se pregatesc acum mucenici, colaci in forma de opt unsi cu miere si presarati cu nuci pisate. In alte zone, colacii sunt scufundati intr-un sirop cu zahar, scortisoara si miere. De asemenea, exista obiceiul de a bea patruzeci de pahare pline cu vin. Cel care nu dorea sa bea, macar era stropit cu vin. Oamenii credeau ca vinul baut in aceasta zi se transforma in sange, dand astfel mai multa putere. Va prezentam in continuare reteta de Mucenici moldovenesti.

Aveti trebuinta de: un kg faina, 300 g zahar, o ceasca si jumatate cu lapte, 6 oua, 50 g drojdie, 200 gr unt, doua linguri cu ulei, un baton de vanilie, coaja rasa de lamaie si portocala, esenta de rom, o lingurita cu sare, miere, nuci tocate.
Cum se procedeaza: Se face o maia din drojdie, o lingurita cu zahar, 2-3 linguri cu lapte si putina faina, apoi se lasa la crescut. Laptele se fierbe impreuna cu vanilia, apoi se adauga esenta de rom si coaja de lamaie. Galbenusurile presarate cu sare se freaca spuma cu zaharul. Faina se pune intr-un vas mai mare si se face o adancitura in mijloc, in care se adauga galbenusurile frecate, 3 albusuri batute spuma, maiaua si laptele caldut. Se framanta aluatul pana cand incepe sa faca basici si apoi se lasa la crescut 3 ore. Se formeaza din aluat opturi care se coc in cuptor la foc potrivit. Cand sunt gata, se ung din abundenta cu miere si se tavalesc prin nuci tocate.

Reteta culeasa de Simona Lazar din satul Balaneasa, comuna Livezi, Bacau.
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)