Ne-am obisnuit sa asociem nautul cu gastronomiile
Orientului. Era insa o vreme in care acesta - ca si alte leguminoase uiate ori
alungate de prin bucatariile noastre - se gaseau in orice gospodarie de om bun,
fie la sat, fie in mahala. Marturie ne stau si retetele din coprinsul intaielor
noastre carti de bucate. In Buna menajera a Ecaterinei Steriady (colonelu),
publicata la Galati in 1871, aflam reteta de Supa de nohot. Sau naut...
Cum se procedeaza: Luati jumatate de oca de nohot si puneti-l
intr-un vas de cu seara, puneti un tifon subtire peste vas, puneti putina cenusa
si umpleti vasul cu apa rece, sa stea vasul pana a doua zi.
Spalati-l intr-o apa, curatati-i pelita de desupra si puneti
sa fiarba, iar de nu va fierbe nohotul bine, pisati-l intr-o piulita, dati-o
prin sita. Apoi aveti apa calda, faceti o supa cu o ceapa prajita in untdelemn,
taiata marunt, apoi pune si acel nohot, dat prin sita in acea apa calda cu
ceapa si cu o lingura de untĀdelemn iar si bun.
Dupa ce va da doua clocote aveti la supiera franzela rumenita
la foc, taiata in mici bucatele si turnati peste ea supa si o dati la masa.
Reteta aleasa din Buna menajera de Ecaterina Steriady (colonelu) (Galati,
1871) si publicata in volumul Retete alese pentru Post si Craciun, de Simona Lazar, Editura
Jurnalul, 2010.
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)