Miel in sos de iaurt, ca la machidoni

Imprimare

Suntem in cea de a doua zi a Saptamanii Mari, ce va incheia Postul Pastilor cu celebrarea Invierii lui Hristos. Se zice ca in Martea Seaca nu se munceste, pentru a nu ramane fara grane sau fara animale. Cei care mananca in aceasta zi graunte, de orice fel, vor face bube in cap, devenind pociti. In popor se mai spune ca saracia se va abate pe la casele celor care nu respecta interdictiile din Martea Seaca si nu cinstesc aceasta zi cum se cuvine.
Ca sa va abat gandurile de la aceste cutume dure, va ofer astazi o reteta demna de masa Duminicii ce va veni.

Aveti trebuinta de: 1 kg carne de miel, 500 ml iaurt gras, o lingura de faina, 80 g unt, o legatura de marar, sare, piper.
Cum se procedeaza: Carnea de miel (pulpa, muschi) se curata si se portioneaza, apoi se prajeste in unt, doar cat sa se rumeneasca putin, dupa care se adauga apa (sau zeama de carne) si se lasa sa fiarba la foc mic. Cand carnea este aproape fiarta, se trage putin de pe foc. In timpul asta, se amesteca bine iaurtul cu faina, iar pasta obtinuta se toarna peste bucatile de miel. Se amesteca in grasimea (untul topit) din cratita, se adauga mararul, se potriveste de sare si piper si se trece din dou pe foc mic, lasand sa dea cateva clocote. Se serveste cu paine de casa sau cu mamaliga calda.
Reteta culeasa de Simona Lazar de la comunitatea aromana din Dobrogea

Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)