Marti, 24 Nov

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Arta culinara Cozonaci (reteta din 1865)

Cozonaci (reteta din 1865)

Email Imprimare

Miercurea Mare exista obiceiul de a se aduna pe un deal flacaii din sat. Ei striga tot ce au aflat de-a lungul anului despre vecinii lor. In felul acesta, secretele crezute bine ascunse se dezvaluie, iar functia moralizatoare a comunitatii este bine pusa in evidenta. Copiii merg cu colindul prin sat si primesc in dar oua ce vor fi inrosite de Pasti. Cenusa din sobe, aruncata peste straturile din gradina, are puteri mari, facand plantele sa rodeasca bogat. In cuptor curat de-acum se vor pregati, in zilele urmatoate, bucatele si, mai ales, cozonacii. Poate chiar dupa aceasta reteta veche de un secol si jumatate.

Aveti trebuinta de: 100 dramuri de unt, o oca de lapte, 4 oua, drojdie de bere ca o nuca, lapte, sare, faina, zahar, stafide
Cum se procedeaza: Untul caldicel se amesteca cu laptele, tot caldicel, cu ouale, dojdia topita in lapte, sare si cu atata faina incat aluatul sa fie mult mai moale decat cel de pane.
Pe la jumatatea framantaturii, se adauga putin zahar si stafide; framanti pana ce nu se mai lipseste aluatul de mani; apoi lasi le dospit; il asezi impletindu-l pe o tava unsa cu unt; ungi pe d'asupra cu galbinare de ou si pui de se coace intr-un cuptor cald.
Reteta aleasa din volumul Bucataria romana. Carte coprinzatoare de mai multe retete de bucate si bufet, Proprietar: Christ Ionnin, Bucuresci, Typographia Stephan Rassidescu, 1865.

Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.