Pastravi in sos de migdale

Imprimare

Prima vineri de dupa Pasti contrasteaza puternic cu Vinerea Neagra, cea a Rastignirii Domnului. Numita si Vinerea Scumpa, este ziua in care viata tasneste din adancuri prin intermediul apei. De aceasta data este inteleasa ca sursa a vietii, ca elixir universal (vindeca boli, readuce organismul la viata - apa vie), dar si ca modalitate de curatire, atat fizica, cat si spirituala (agheasma - apa sfanta a crestinilor). La fel ca si de Boboteaza, in Vinerea Scumpa (sau de Izvorul Tamaduirii, asa cum este numita in calendarul ortodox), toate apele sunt sfintite. Si pentru ca am amintit de ape, reteta zilei de astazi este una... cu peste.

Aveti trebuinta de: 4 pastravi, o lingurita cu praf de mustar, 100 g unt, un pahar cu migdale, un pahar cu vin alb, 5 linguri cu zeama de lamaie, o lingurita marar, un pahar cu faina, piper, ulei.
Cum se procedeaza: Se curata pastravii, se spala si se tavalesc in faina amestecata cu piper, marar si praf de mustar. Se stropesc cu putina zeama de lamaie si se trec iar prin faina. Apoi se prajesc in ulei incins. Migdalele se prajesc si ele in unt, apoi se amesteca bine cu vinul si restul de zeama de lamaie, lasandu-se la foc mic pana cand se ingroasa sosul. Pastravii se servesc alaturi de sosul obtinut.

Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)