Ciorba de legume a mamei Lina

Imprimare

Ion Lumanare, din Hotarele, e mandru de femeia lui si de bucatele pe care le gateste. Cand i-am trecut pragul casei, ea - mama Lina, adica - tocmai deschidea usita cuptorului in care se coceau painile. Paini mai mici, de le zicea picioi. Puse laolalta intr-o cratita mare, rotunda si mai naltuta.
Dar acolo, in campie, se fac in special ciorbe si tocane, cu legume multe. Nu de alta, dar pline sunt solariile, la ceasul asta, iar in camp incep de-acum a se pune rasadurile.

Cum face ciorba de zarzavat si de legume a mamei Lina a lui Ion Lumanare? Ea taie patru cepe si le caleste un pic in ulei. Se calesc deoparte si patru rosii taiate, se pune un morcov si un postarnac (mama Lina rosteste, ca in zona, postarnac) dati prin razatoare. Peste ceapa calita punem apa si o lasam sa fiarba un pic.
Punem rosiile, morcovul si pastarnacul si cand au fiert bine, eu pun o lingura cu orez. Dupa ce s-au facut toate, punem bors de tara. Dupa gust, sa nu iasa ciorba prea acra. Mai adaugam sare. Batem un ou ori doua cu faina si putin ulei, cat sa iasa o pasta mai groasa, si le trecem prin palnie, ori le punem cu furculita, de ies ca o fideluta. Daca au fiert toate, tocam patrunjel, leustean proaspat si punem in oala. Batem si un ou, sa dregem zeama fierbinte.

Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)