4 metode de a gati corect si sanatos alimentele

Imprimare

Tehnicile sanatoase de gatit nu sunt nicidecum dificile, nu ne cer un efort considerabil si, cu siguranta, folosindu-le vom avea posibilitatea sa ne tinem in frau greutatea.
Atunci cand tocmai am pierdut una dintre bataliile duse pe frontul alimentatiei sanatoase (dar nu razboiul!), prima "scuza" care ne vine in minte este faptul ca nu avem destul timp pentru a gati corect. Preferam, in consecinta, sa ne potolim foamea cu o punga de chipsuri sau un produs fast-food, amanand sine die momentul cand vom intra in bucatarie si vom gati "ca la carte".
Dar sa facem o trecere in revista a celor mai sanatoase tehnici de gatit:

1. Gatitul la aburi
Este cu certitudine cea mai sanatoasa si totodata cea mai simpla tehnica de gatit. Daca nu aveti la indemana un steamer profesional, atunci e suficient sa folositi o oala mare cu aburi deasupra careia asezati o strecuratoare sau un dispozitiv special, perforat. Puneti legu­me­le, carnea, pestele (chiar si aluaturile pot fi ga­tite astfel) in strecuratoare, in vreme ce apa fier­be dedesubt. Gatitul la aburi prezerva toate substan­tele nutritive din alimente. Pentru a da un gust deosebit mancarii preparate astfel, puteti adauga in apa care fierbe condimentele care va plac.

2. Posarea

Este o metoda de preparare speci­fica pen­tru alimente care au de la natura o textura moa­le, precum pestele, carnea de pui, fructele si ouale. Alimentele se pregatesc in apa calda, vasul fiind tinut pe foc mic, astfel incat lichidul sa nu atinga temperatura de fierbere. Alimentele se vor deschide la culoare (se vor "blansa"). Atunci cand se poseaza oua (ochiuri romanesti, fierte in apa, de exemplu), trebuie adaugate in lichid si cateva picaturi de otet. Posarea este o modalitate de a adauga in meniul nostru o cantitate suficienta de proteine sanatoase.

Puteti citi continuarea pe Antena Satelor.