Supa de gaina cu taitei de casa, ca la Rimetea

Imprimare

Inainte de a se numi Rimetea, satul a purtat alte trei nume, care amintesc de cele trei etnii ce sunt legate de istoria lui. Trascau i s-a spus imediat dupa Marea Unire, facandu-se referire la Muntii Trascaului, ce se afla in apropiere. Aceeasi referinta o are si numele unguresc: Torocko. In germana, i s-a spus Eisenburg. Dupa unele surse, insusi numele Muntelui Trascau (si, evident, al localitatii) vine de la imparatul Maximinus Thrax, pe vremea carora s-au deschis primele exploatari miniere. "Thrax" - "Trascau". Reteta pe care v-o propun nu poate fi fixata exact in timp si e sigur ca toate cele trei etnii legate de istoria locului si-au insusit-o.

Se pune la fiert in apa rece zarzavat foarte mult: morcov, patrunjel, telina, ceapa, cartofi, piper boabe, un catel (sau doi) de usturoi. Gaina se transeaza si se pune si ea la fiert, impreuna cu zarzavatul (daca gaina e mai batrana, se fierbe putin inainte). Dupa ce au fiert bine si carnea, si zarzavatul, se strecoara si in aceasta supa se pun taiteii de casa, pregatiti dinainte. Se mananca supa cu taitei, pentru ca din carne se prepara ulterior felul principal al mesei.
Sursa: Antena Satelor (Simona Lazar)