Crap salbatic de Dunare gatit dupa gustul pescarilor

Imprimare

O femeie sensibila, delicata si, totodata, cu maini puternice. Maini care stiu sa framante aluatul. Fata de la tara, cum se zice - fiind nascuta in acelasi sat cu bunica-mea dinspre tata, in Rucarul muscelean - este in acelasi timp un om respectat de o lume-ntreaga. Si cand spun lume, ma gandesc la lumea de dincolo de granitele tarii. Marele atuu al Corneliei Ghisoi este ca e priceputa in bucatarie. Dar cate femei nu sunt asa? Da, dar ea este o profesionista a gastronomiei. Si-o sa va aud intrebandu-ma ce-i cu asta, caci multe alte femei lucreaza in bucatariile restaurantelor. E-adevarat, insa ea este unica. Este unica Lady Chef a Romaniei.
De 30 de ani, de cand lucreaza ca bucatar, a strans si a creat sute, poate mii de retete. Si pentru ca nu-i place sa tina pentru ea ceea ce stie, o parte dintre ele le-a asezat intr-o carte: Retetele Corneliei. Dintre acele preparate care poarta amprenta ei am ales-o pentru domniile voastre pe aceasta:

Aveti trebuinta de: 900 g Crap de Dunare filetat, 200 g ceapa, 30 g usturoi, 200 g ardei capia copt, 400 g rosii, 250 g telina frunze si radacina, 200 g ardei gras, 150 ml vin alb, 100 ml ulei, boabe de piper, sare.
Cum se procedeaza: Se transeaza crapul in bucati potrivite, se condimenteaza, se cresteaza pe partea cu piele, iar in aceste crestaturi se introduc usturoiul si rosiile taiate marunt. Se asaza intr-o tava unsa cu ulei si se introduce la cuptor timp de 10 minute. Ardeiul gras, ceapa, radacina de telina si ardeiul capia se calesc in uleiul ramas de la peste. Se adauga sare, piper, rosii descojite si taiate cubulete, frunze de telina taiate julienne si boabe de piper.
Intr-o tava se asaza legumele calite, iar deasupra crapul. Se stropeste cu vin si se introduce din nou la cuptor timp de 10 minute.

Reteta din volumul Retete Corneliei de Lady Chef Cornelia Ghisoi, 2010.
Sursa: Antena Satelor (Simona Lazar)