Miercuri, 18 Sep

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Arta culinara Sturion cu spuma de unt (reteta regala)

Sturion cu spuma de unt (reteta regala)

Email Imprimare

Cineva numea sturionii linistite ierbivore marine. Era un vers, ori poate nu-mi aduc eu bine aminte si era doar vorba cuminte, de om inteleptit de soarta, de pescar ce-si duce viata in perimetrul acela care nu apartine nici Marii, nici Deltei, nici Pamantului. Teritoriul de grinduri scufundate in care salasluiesc (inca salasluiesc) fabuloasele fosile vii ce poarta numele de: morun, nisetru, cega ori pastruga.
De la sturioni, spun cei ce stiu, se mananca totul. Carnea se frige ori se pune pe gratar si o servesti apoi cu lamaie, cu sosuri diferite ori in vecinatati stranii, precum sparanghelul, grepfrutul, trufele...

Din cartilagii, din maruntaie si din cap se fac ciorbe ori se folosesc cartilagiile, dimpreuna cu carnea, pentru aspicuri. Se fac si acum, la gurile Dunarii, doua feluri de mancare specifice, din sturioni: storceagul (preparat din carne fiarta, alaturi de cartofi, ceapa si morcovi, o ciorba mai groasa, dreasa cu ou si smaantana si parfumata cu marar) si proboiul (un fel de ciorba saracului, caci era preparata din maruntaie si cap de nisetru ori morun, cu rosii, ceapa, morcov, cartofi si musai cu mult leustean si acrita cu otet). Dar nu acestea sunt retetele pe care vreau sa vi le dau, ci una mai... dichisita, zice-se, la fel de veche si de aristocratica precum stirpea sturionilor de la Sfantul Gheorghe, gatindu-se ea si pentru mesele regale de la Bucuresti.
Dar sa nu lungim vorba, si sa aflam cum se prepara un sturion regal (pestele se va alege azi dintre aceia ce nu sunt prohibiti la pescuit ori dintre cei de crescatorie).
Pestele se taie mai intai in felii rotunde si nu prea groase, pe care le asezonam cu sare, piper si zeama de lamaie. Le dam prin faina si le prajim in unt incins. Sturionul trebuie prajit repede si la foc tare. Stoarcem deasupra cateva picaturi de zeama de lamaie, punem putina sare si piper si... acuma vine secretul cel mai strasnic pazit: presaram deasupra putin patrunjel prajit iute in unt, cat sa nu-si schimbe culoarea si sa nu-si piarda parfumul. Acoperim mancarea asta delicioasa cu unt incins si il servim imediat - daca se poate si e de unde, pe pat de icre negre -, pana nu dispare spuma untului.
Acum, e randul vostru sa cercati reteta!

Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.