Sambata, 20 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Arta culinara Umplerea borsului (retete romanesti pe gustul tau)

Umplerea borsului (retete romanesti pe gustul tau)

Email Imprimare

Multe dintre retetele romanesti pentru inceputul mesei se acresc cu... bors. Romanul nu este adeptul supelor clare si dulci! Iar daca vrei sa respecti traditia culinara, sa gatesti acele retete romanesti care au fost baza alimentara a stramosilor, atunci e musai sa stii sa... umpli bors. O gospodina care voieste sa prepare o ciorba de cartofi, fasole sau alt zarzavat, ca sa fie mai bine reusita, trebuie sa aiba in bucataria ei, aproape zilnic, oala cu bors proaspat. Aceasta zeama acrisoara, cu gust placut, pregatita in felul ei, asa cum vom arata, este foarte hranitoare si sanatoasa pentru stomac, se afla la indemana oricui fara de cheltuiala si trebuie sa inlocuiasca in bucatarie celelalte mijloace intrebuintate pentru acrit ce se gasesc in comert. Borsul ajuta mistuirea chiar si oamenilor suferinzi, iar celor sanatosi le este un adaos pretios la hrana, pe langa celelalte alimente.

Pentru tinerele gospodine, care inca nu stiu cum se pregateste borsul, eu dau sfatul urmator: Luam 3-4 pumni de tarate de grau si un pumn de malai, cateva resturi de paine neagra, le punem toate intr-un vas, in care sa incapa 7-8 litri de apa. Peste aceasta compozitie punem apa calduta, asa ca sa facem un aluat vartos. Il lasam pana a doua zi, cand mai adaugam o lamaie taiata in doua, cateva crengute de visin si foi de leustean mai multisor, asa ca sa capete miros placut, apoi umplem complet vasul cu apa si-l lasam la loc cald, doua-trei zile, cand il gustam sa vedem daca e acru. Borsul astfel pregatit il intrebuintam la ciorba ce dorim a o gati, luand zeama limpede de deasupra, caci drojdia se asaza la fund.
Este de tinut seama ca borsul va servi numai la umplerea ciorbei, adica, dupa ce zarzavatul s-a fiert indeajuns. Borsul se lasa a da in clocot, odata cu celelalte, numai pentru a se amesteca in fierbere laolalta. Puse de-a dreptul in bors, alimentele fierb greu si ciorba nu este gustoasa. Dupa cateva zile de intrebuintare, mai ales cand borsul se acreste prea mult, il umplem din nou, precum am spus, insa ca sa grabim acrirea ii adaugam putina drojdie de la borsul vechi, pe langa taratele proaspete, apa si celelalte aratate.
Reteta aceasta a fost culeasa din volumul Mariei Parvulescu - Mancari de post. 100 de retete – publicat in 1930

Sursa: Antena Satelor
(Simona Lazar, Antena Satelor)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.