Marti, 12 Nov

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Arta culinara Sarmale in chiup negru

Sarmale in chiup negru

Email Imprimare

Dintre toate retetele pe care le-am invatat – cutreierand tara-n lung si-n lat – pentru astazi am ales-o pe cea aflata de la Ionel Ursache, de felul sau dintr-un satuc de la marginea Iesilor, de-i zice… Rediu. Reteta de sarmale fierte in chiup de pamant negru se pregateste dupa toate canoanele bucatariei moldovenesti. Dar mai inainte de a trece la detaliile ei, lasati-ma sa va spun cum va fi vreme in est an. Tot de la Ionel Ursache din Rediu citire! Ca dumnealui, dupa datina strabuna, a avut grija sa afle din vreme… cum va fi vremea, dupa obiceiul locului: punand, adicatelea, sare grunjoasa in douasprezece foi de ceapa si asteptand, peste noapte, ca timpul sa-si spuna cuvantul. Si ce-a aflat sarbatoritul nostru?

Ca-n lunile anului 2016 vremea va fi asa: ianuarie uscat; februarie uscat; martie umezeala; aprilie uscat; mai ploaie; iunie ploaie; iulie uscat; august ploaie; septembrie ploaie; octombrie umezeala; noiembrie umezeala; decembrie ploaie. Prietenul Antena Satelor mi-a mai spus ca ritualul asta il tine de cand se stie si niciodata n-a dat gres. Si dupa cum se-arata a fi timpul, domnia sa stie cand sa puna plugul in brazda, ce sa semene si -n care ceas anume. Ehei, vechea intelepciune a taranului roman!
Dar sa trecem iute-iute in revista si reteta promisa. Pentru sarmalele acestea ai trebuinta de carne de vaca si de porc, pe care o macini bine – cu satarul sau cu masina de tocat. Ca sa le faci… moldoveneste, vei folosi crupe de porumb, si nu orez. Si mai ai trebuinta de ceapa, cimbru, piper negru si sare, dupa gust. Si mai adaugi in ele nuca din toamna asta, zdrobita-n chiua cu chisalogul. De-nvelit, la vremea asta din an, le-nvelesti in foi de varza murata.
Cat despre chiupul de pamant negru, ar trebui sa stiti ca nu-i bucovinea, de Marginea, ci e de-acolo, din Iesi, de la Poiana Deleni, centru arhaic de olarit al zonei. Si-n acest chiup negru, pui dumneata un pat de sorici si foi de varza, si-apoi sarmalele (da vezi sa nu fie mari cat pumnul, ci mai maruntele) si-apoi pui vasul la cuptor sau in rola, sa fiarba pe-ndelete.
 
Sursa: Antena Satelor
(Simona Lazar, Antena Satelor)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.