Bors manastiresc ca la Caldarusani

Imprimare

Ca de fiecare data, va indemn a afla adevaratele retete romanesti de post in manastirile noastre cele vechi! Acolo veti primi, pe langa retete, si pilde, si binecuvantare. Parintele Dionisie, seful cuhniilor de la Manastirea Caldarusani, imi marturisea cu un deceniu in urma ca niciodata nu i-a fost teama ca nu va avea ingredientele necesare in camara. Si asta pentru ca simpla rugaciune era de ajuns pentru a completa ceea ce lipsea. Imi spunea parintele ca daca n-avea zahar, sau orez, ori ceapa, bulion, atunci staretul manastirii il indemna: Roaga-te, parinte Dionis, si vei primi ce-ti lipseste. Si numai ce termina rugaciunea, ca intra in curte un binecredincios care-i aducea, ca danie pentru cuhnie, taman ceea ce-i trebuia. De la parintele Dionisie citire, eu va aduc… reteta de bors manastiresc.

Ai trebuinta de: 1 kg varza dulce, 3 cepe, 3 ardei grasi, 1 morcov, 3 rosii, 700 ml bors, 1 legatura de leustean, sare, piper; facultativ: 100 ml untdelemn, 150 g urda.
Cum se procedeaza: Ceapa si ardeiul se toaca si se inabusa impreuna cu morcovul ras. Daca este dezlegare, atunci se pot mai intai cali in untdelemn si apoi se inabusa. Cand sunt patrunse bine, se adauga varza tocata sau trecuta prin cutitul lat de la razatoare. Se stinge cu un litru de apa rece si se lasa sa fiarba, cu vasul acoperit, o jumatate de ora. Se adauga apoi rosiile, desamantate si despielitate, si borsul clocotit. Daca suntem in Saptamana Alba putem adauga si urda. Se pun sare si piper, dupa gust. Daca folosim leustean uscat, il vom pune in oala odata cu rosiile. (Reteta aflata de la monahul Diniosie, bucatarul Manastirii Caldarusani, judetul Ilfov, si publicata in volumul Retete alese pentru Post si Craciun de Simona Lazar, Editura Jurnalul, 2010).

Sursa: Antena Satelor
(Simona Lazar, Antena Satelor)