Spata de miel umpluta

Imprimare

Nu degeaba ii va fi zicand cartii aceleia de acum un veac si-o clipa asa: Regina bucatariei. Ca si retetele din ea, chit ca-s neaose, romanesti - taranesti sau de la mahala - te fac sa te simti ca un rege la masa. Iata, bunaoara, mancarea asta care la anul 1888 tare se mai gatea. Si se mai manca. Si era ceruta, sa fie podoaba si fala pranzurilor dichisite de targoveti (inca-si aduceau aminte ca in zorii aceluiasi secol numele lor inca mai mirosea a... oaie)! Spata de miel umpluta!

Ca sa o pregatesti - zice autorul (anonim, pe coperta, dar pe care istoricul gastronom din mine l-a dibuit a fi nimeni altul decat Constantin Bacalbasa - "Ia o spata, scoate-i binisor osul, ia nitel din carne fara ca sa strici pielea; toaca aceasta carne cu nitica slanina, cu putin usturoi, cu patrunjel, sare, piper si cuisoare pisate, cu putin miez de franzela muiata in lapte; pune totul pe foc, lasa nitel sa dantuiasca, apoi amesteca doua oua intregi si doua lingurite de rom; scoate de la foc si umple spata, coase-o, pune-o pe foc cu ceapa si cu unt.
Cand va fi rumenita, toarna peste ea un pahar cu vin bun alb, cald, zeama de carne sau apa; presara sare si pune sa fiarba la cuptor. Cand carnea va fi fiarta, scoate-o pe taler, taie-o felii si toarna peste ea sosul strecurat prin sita. Se poate servi cu sos picant."

Sursa: Antena Satelor
(Simona Lazar, Antena Satelor)