Pastrav umplut (reteta imparateasca)

Imprimare

S-a intamplat sa ajung de cateva ori la Sambata de Sus la vremea dezlegarilor la peste. Ferice de mine!, mi-am zis, si nu neaparat pentru ca imi plac bucatele de peste - si-mi plac! -, cat pentru ca acolo stiu eu pe cineva care pregateste pastravii in fel si chip, dupa savuroase retete culese de prin sat ori create de ea. Unde mai pui ca pastravul e proaspat prospacior, caci iazul e la numai cativa metri de usa bucatariei. Asa se face ca am gustat intr-o seara minunea de pastrav umplut cu nuca (nuci sunt din belsug pe-acolo) in aluat de foitaj (lux culinar imprumutat de veacuri de la neamurile cu care romanii ardeleni au trait alaturi, in granitele imperiului austro-ungar), si n-am rezistat sa nu-i cer retetele.

La doi pastravi, avea sa-mi spuna, avem nevoie de 100 g ceapa, 100 g miez de nuca, un ou, 10 g usturoi, 50 ml ulei, 10 g sare, 1 g piper, 100 g foitaj, 1 g rozmarin.
Cu un cutit bine ascutit, pastravul se despica pe sira spinarii, scotand sira si coastele, se eviscereaza, iar apoi se spala. Se lasa la scurs dupa care se condimenteaza (sare, piper).
Se pregateste umplutura: ceapa tocata marunt se inabusa in ulei si putina apa, se adauga miezul de nuca tocat, rozmarinul si usturoiul pisat. Se ia de pe foc. Cand este aproape rece se amesteca aceasta compozitie cu oul si condimentele. Pastravul se umple cu aceasta compozitie, se inveleste intr-o mantie de foitaj pe diagonala si se asaza pe un gratar. Se pune la cuptorul preincalzit la 200°C aproximativ 30 de minute, pentru procesarea termica a pestelui si cresterea si rumenirea mantiei din foitaj. Se serveste alaturi de o garnitura de legume si sos de sampanie, fiind un preparat specific unor festinuri deosebite.
Amintirea acestui peste delicios m-a tot urmarit in zilele ce au urmat. Si mi-am spus: ce-ar fi daca si eu, ca-n manastirile cele randuite dupa tipicul Sfantului Athanasie cel Mare, athonitul, n-as manca miel, de Paste, nici porc, de Craciun, ci... peste?

Sursa: Antena Satelor
(Simona Lazar, Antena Satelor)