4 ciorbe care te vor tine departe de raceli

Imprimare

Ciorba, una dintre cele mai iubite mancaruri romanesti, detine un rol important in alimentatie si aduce o contributie benefica organismului. Pe langa faptul ca te energizeaza, te incalzeste pe loc si te vindeca atunci cand esti racit. Lumea ciorbelor este variata, existand varietati pentru toate gusturile. Iata 4 recomandari de la Chef Liviu Balint care iti vor incanta papilele gustative:

Ciorba ruseasca
Ciorba ruseasca, desi nu contine carne, este un preparat delicios. Iata ce ingrediente sunt necesare pentru 3 litri de ciorba: 1 lingura ulei, 3 linguri pasta de rosii, ½ plic Vegeta bors original, 1 gulie, 1 morcov, 5 castraveti acri, 150 g cereale de orz si cateva frunze de leustean. Ciorba ruseasca se prepara extrem de usor: gulia se curata, se taie cuburi si se pune la fiert impreuna cu morcovul taiat cubulete. Se lasa in jur de 20 de minute. Intre timp, se fierb cerealele separat si apoi se lasa la scurs. Se adauga castravetii feliati peste gulie si morcov si se lasa la fiert 15 minute. Apoi se adauga borsul, uleiul si pasta de rosii. Se lasa sa dea un clocot si apoi se pun cerealele.

Ciorba de legume
Ciorbele proaspete cu legume sunt o optiune perfecta pentru orice anotimp. Daca le adaugam Vegeta bors cu legume, gustul si aroma vor fi mai intense, iar mancarea va deveni mai savuroasa. Iata ingredientele de care ai nevoie ca sa prepari ciorba de legume: 1 ceapa medie, 1 morcov potrivit, 1 pastarnac, ½ telina, 1 ardei rosu, ½ dovlecel, 2 cartofi, 1 praz, 150 g fasole verde congelata, suc de rosii, ½ plic Vegeta bors cu legume, patrunjel si leustean. Ceapa si telina tocate marunt, morcovul si pastarnacul taiat rondele, ardeiul taiat cubulete mici se calesc in putin ulei, pentru cateva minute. Se adauga si prazul taiat rondele si 1 l apa calda, completand treptat pana la 3 litri. Se adauga si sare, dupa gust. Dupa 25 de minute se pun dovlecelul si cartofii taiati cubulete, mazarea si fasolea verde si se mai lasa pe foc in jur de 20 de minute. Se adauga si sucul de rosii, iar dupa 5 minute borsul. La final, se presara patrunjelul si leusteanul.

Ciorba de vacuta
Nu putea sa lipseasca din recomandarile noastre delicioasa ciorba de vacuta. Ingrediente necesare: 1 kg rasol de vita, 4 morcovi, 1 radacina patrunjel, 1 pastarnac, ½ telina, 150 g fasole verde, 150 g mazare, 4 cartofi, 2 cepe, 4-5 rosii, 1 legatura de leustean, frunze de telina, ½ plic Vegeta bors cu verdeturi, 2 linguri ulei, sare si 3 l apa. Carnea se taie cubulete, apoi se pune la fiert. Se taie morcovul, radacina de patrunjel si pastarnacul. Se taie si radacina de telina, insa se pastreaza frunzele pentru final. Se toaca ceapa si se taie cartofii cubulete. Cand carnea e aproape fiarta, se calesc zarzavaturile, apoi se adauga carnea. E momentul sa adaugi sare si piper, mazarea si fasolea verde. Dupa 15 minute se pun rosiile tocate si se adauga pliculetul de bors. La final, se presara leustean si frunze de telina.

Ciorba de perisoare
Incheiem aceasta lista de recomandari cu regina ciorbelor. Adorata de catre romani, indiferent de regiunea in care traiesc. Evident, este vorba despre ciorba de perisoare. De ce ai nevoie pentru acest preparat delicios?  4 l apa, 2 morcovi, patrunjel, 1 ceapa medie, 1 os porc, 1 pliculet de Vegeta bors cu smantana, 3 rosii, 1 galbenus. Pentru perisoare: 700 g carne, 1 felie de paine, 1 ceasca cu orez, ½ ceapa, 1 ou, sare, piper. Se pun la fiert intr-o oala apa, morcovul, patrunjelul, ceapa tocata si osul, lasand sa fiarba timp de o ora. Apoi se adauga borsul si rosiile cubulete. Separat se face tocatura din carne cu miezul de paine inmuiat si stors bine, orezul, putina ceapa tocata fin, oul, sarea si piperul. Se fac perisoare mici cu mana uda si se pun la fiert. Se adauga verdeata si la final, se scoate osul si se drege ciorba cu un galbenus batut.