Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Arta culinara Pilaf ca la Muntele Athos (reteta Parintelui Epifanios)

Pilaf ca la Muntele Athos (reteta Parintelui Epifanios)

Email Imprimare

Viata la manastire presupune impunerea unor restrictii, inclusiv in alimentatie, pe care oamenii de rand le pot insa si ei aplica, atunci cand credinta lor ii ridica la un asemenea nivel de intelegere, asa cum este cel zis monastic. Sunt diferente la fel de vizibile si intre ceea ce mananca un monah care traieste in sanul unei comunitati monastice si hrana ascetilor.

Alimentatia acestora cuprinde ierburi, radacini, fructe salbatice sau uscate, miere salbatica si, in afara postului, lapte de capra. Carnea este exclusa din hrana calugarilor – exceptie facand acei monahi pentru care starea de sanatate impune consumul moderat de carne (in astfel de situatii, Biserica este discreta si toleranta, dand dezlegarile necesare). Cu exceptia zilelor de post, se mananca insa peste.
Multe retete au doua variante: pentru zile de post si pentru zilele obisnuite (cand intre ingrediente se regasesc si laptele, branza, ouale, vinul, uleiul). Retinerea de la consumul de ulei (miercurea, vinerea si in zilele Postului Mare, mai putin sambetele, duminicile si sarbatorile imparatesti din acest post) se numeste in greceste xerophagia. Vechile carti de ritualuri bisericesti mentioneaza exact care sunt zilele cu restrictie.

Pilaf ca la Muntele Athos
Ingrediente: 500 g mazare, 200 g orez, 3 cepe, ulei de masline, un galbenus, sare, piper.
Preparare: Soteaza usor mazarea, apoi pune-o intr-o strecuratoare, sa se scurga. Curata ceapa, spal-o si taie-o marunt, apoi caleste-o intr-o tigaie cu ulei. Adauga mazarea si orezul, soteaza-le putin impreuna, apoi toarna 1,200 l apa. Lasa sa fiarba. Intr-un castron freaca intai galbenusul cu sare si piper, apoi toarna deasupra putin din apa care fierbe, omogenizeaza si toarna apoi totul in vasul de pe foc, amestecand sa nu se coaguleze. Lasa sa fiarba totul la foc mic pana scade bine zeama. (Simona Lazar - Reteta primita in dar de la parintele Epifanios, seful cuhniilor de la Muntele Athos)
Sursa: Antena Satelor

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.