Somn gustos pregatit (retete romanesti pe gustul tau)

Imprimare

Nu va asteptati sa gasiti un asemenea preparat intr-o carte de retete romanesti!... Exista un timp, insa, al rafinamentelor culinare, in casele inaltei societati a marilor orase. Astazi, va propun sa ramanem la inceputul veacului 20. Atunci cand Ecaterina Comsa aseza Craiova pe harta cartilor de bucate esentiale din Romania. Si, daca tot ramanem, chit ca-i dimineata, sa tragem... un pui de somn.
Nu, nu zic sa dormiti, ci chiar sa fiti foarte atenti la aceasta reteta domneasca, pe care matroanele din Banie o gateau pe la 1902, folosind, pentru a da gust bucatelor, vestita "ceapa de Ascalonia" sau salota, sau ceapa esalota, cu gust de... ceapa-mperecheata cu usturoi.
De la Ecaterina Comsa citire, reteta zilei de azi este: Somn gustos pregatit. Hai ca are si un nume imbietor!
Fierbem somnul si in zeama lui e lasat sa se raceasca; dupa aceea il scoatem sa se scurga si sa se zvante bine, apoi il punem pe o farfurie lunga si preparam 150 g icre negre cu untdelemn si cu zeama de la 3 lamai, putina ceapa de Ascalonia marunt tocata, toate bine amestecate si puse peste pestele din farfurie. Dupa aceea, il garnisim cu cozi de raci, salata marunta creata, felii de lamaie, masline, patrunjel verde, unt de sardele dat prin injector, capere etc. Se serveste rece. (Simona Lazar)
Sursa: Antena Satelor