Cozonac cu miere bucovinean

Imprimare

Nici nu ne-am putea imagina Craciun sau Paste, nunti sau botezuri fara traditionalul cozonac! Este nelipsit la mesele de sarbatori sau evenimente festive, traditionale sau nu, in diverse variante, in retete care mai de care mai imbunatatite sau chiar in variante de post. Cozonacul cu miere bucovinean este, cu siguranta, o reteta traditionala ce va da un plus de savoare oricarei mese festive!

Ingrediente: 1,200 kg de faina, 500 g miez de nuca, 1 cana de miere, 15 oua, 200 g stafide, 2 pahare de unt + 50 g pentru uns tavi, 2 cesti de lapte, 400 g de zahar, 50 g de drojdie, coaja de la o lamaie, 2 plicuri de zahar vanilat, 1 lingurita esenta de rom, 1 lingurita de sare.
Cum se prepara: Laptele se amesteca cu zaharul si se lasa sa se incalzeasca doar putin pe marginea plitei. Untul se pune la loc caldut sa se topeasca. Se separa albusurile de galbenusuri, albusurile se bat tare, iar galbenusurile se freaca cu putin zahar.
Intr-un lighean se cerne faina, se desface drojdia cu putin lapte caldut, se adauga laptele si ouale si se incepe framantatul. Dupa o vreme, aluatul incepe sa se lege si se adauga untul, esenta de rom, stafidele, zaharul vanilat si coaja de lamaie.
Framantatul continua inca un sfert de ora, apoi se lasa la odihnit. Nucile se toaca si prin masina, si cu cutitul si se amesteca cu mierea de albine. Dupa un ceas, coca a crescut, deci se imparte in tavi si se intinde bucata cu bucata.
Se presara nuca pe foaie cat incape si se ruleaza. Se ung tavile cu unt, se tapeteaza cu faina, se asaza cozonacii si se lasa sa creasca cat tava. Cozonacii se ung cu galbenus de ou si se pun la cuptor sa se rumeneasca.
Se pune o lingura de miere cu putina apa la incalzit. Cand cozonacii s-au rumenit, se ung cu mierea fluida si parfumata! Pofta buna!