Vineri, 21 Sep

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Arta culinara Ciuperci umplute cu cas dospit

Ciuperci umplute cu cas dospit

Email Imprimare

Se pare ca obiceiul de a gati si consuma ciuperci, omul l-a avut inca din epoca primitiva. Si tot de pe atunci a descoperit care sunt calitatile lor... terapeutice. Noi mergem mai departe cu o poveste si o reteta. Cu ciuperci! Iarna anului 1991. Italia. Muntii Alpi. Un excursionist pasionat de munte descopera din intamplare ceea ce parea a fi un corp foarte bine conservat in ghetarul alpin. Parea la prima vedere un accident montan, dar dupa primele cercetari, Iceman, asa cum a fost botezat de ziaristi, si-a dezvaluit secretele.

Cercetatorii se aflau in fata unui om care a trait acum 5.300 de ani. Si nu orice om. Era un saman, un vraci, o persoana inzestrata cu puteri nebanuite. In ranita pe care o ducea in spate se gaseau un amnar, un topor si un sirag cu ciuperci uscate. Unele dintre ele erau Piptoporus betulinus (ciuperci care cresc pe scoarta mestecenilor sau pe busteni), iar altele nu au putut fi identificate. Interesant este ca tocmai aceste ciuperci i-au determinat pe cercetatori sa considere ca Iceman era un vindecator. Piptoporus betulinus contine o substanta care poate vindeca ranile (substanta aceasta se comporta ca un adevarat antibiotic). Fierte, ciupercile se transforma intr-o bautura tonica, crescand imunitatea organismului. Si nu numai atat: ca printr-o minune, Iceman putea folosi ciupercile uscate pentru a aprinde focul.
Si totusi, dintotdeauna, ciupercile au iscat temeri. Unele dintre ciuperci sunt deosebit de periculoase, putand omori un om imediat ce au fost ingerate, cum este cazul unei specii de ciuperci deja celebre: Amanita.
Multa vreme, ciupercile au fost considerate periculoase, neexistand o modalitate sigura de a face diferenta intre o ciuperca comestibila si una otravitoare. Cu timpul, oamenii au reusit sa-si depaseasca temerile, au catalogat fiecare specie, observandu-i cu atentie caracteristicile. In felul acesta, ciupercile au devenit alimente sigure.
Exista multe modalitati de preparare a ciupercilor. Pot fi sotate, fierte, prajite in tigaie sau pe gratar. Pentru a le sota se pune unt intr-o tigaie incinsa si se adauga ciupercile taiate felioare sau cubulete. Se amesteca din cand in cand pana devin aurii. Important este sa nu se lase prea mult pe foc pentru ca se pot usca.
Dar iata si o reteta usor de preparat: Ciuperci cu cas dospit.
Ai trebuinta de:
1 kg ciuperci, 3 cepe, 50 g pesmet, 200 g cas dospit, cateva fire de marar, 50 ml vin, piper, sare, ulei sau unt.
Ciupercilor li se desprind piciorusele, se toaca marunt si se pun la calit intr-o craticioara cu unt sau ulei, impreuna cu ceapa tocata. Dupa ce zeama a scazut, se adauga pesmetul, sarea, piperul si mararul tocat. Cu aceasta compozitie se umplu palarioarele. Se asaza intr-o tava unsa, se presara cas dospit ras si se lasa in cuptor o jumatate de ora. Se stropesc cu vin si cu sosul ramas. Se presara marar tocat. (Simona Lazar)
Sursa: Antena Satelor

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.