Joi, 25 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Arta culinara Tarte cu branza si cirese (reteta pentru vremea secerisului)

Tarte cu branza si cirese (reteta pentru vremea secerisului)

Email Imprimare

Odinioara, inainte de a se apuca de seceris, gospodarii curatau toate acareturile din curte, inclusiv podurile, pentru ca acolo se aflau nu numai uneltele agricole necesare, cat mai ales pentru ca in hambare va fi depozitat graul. Acest ritual vechi de cand lumea asigura spor, bucate multe si destula paine pentru a indestula intreaga familie. Intotdeauna la sfarsitul secerisului se lasau cateva spice incarcate de boabe aurii pentru fi oferite drept ofranda lui Dumnezeu.

Nu trebuie uitat ca in credinta populara graul este sfant si este mare pacat sa-l risipesti sau sa-l vorbesti de rau. Intotdeauna, din spicele de grau se vor face nu doar cununi pentru fetele imbracate in straie albe ce vor colinda prin sat, intr-o procesiune a carei radacini se intind in negura timpului, ci si cruci simple, sau duble. Important este ca "plamadirea" lor sa fie insotita de o adevarata petrecere populara cu mese intinse, cantece si dansuri. Aceasta cruce era pastrata pana la urmatorul seceris, ca un semn al protectiei divine si al bunastarii.
In holde, intra de-acum seceratorile... dar la moara se duc inca, la macinat, saci cu grau din anul trecut. Cu faina asta si cu ultimele cirese ale verii, pornim si noi sa facem Tarte cu branza si cirese.
Pentru aluat aveti nevoie de: 500 g faina, 1 ou, 100 ml lapte caldut, 1 patratel de drojdie, 4 linguri de zahar, 4 linguri de ulei, 1 praf de sare si mirodenii, facultativ, se pot adauga 4 lingurite de cacao; iar pentru umplutura: 300 g branza dulce, 1 ou, 4 linguri de zahar, 50 g miez de nuca, 50 g alune, 200 g cirese, 20 g stafide, unt.
Cum se prepara: Se pune la dospit drojdia, in care ati frecat o lingura de zahar si ati presarat putina faina. Cand da semne ca se umfla, se va turna in ligheanul sau covata in care ati pus faina, oul, laptele caldut, restul de zahar, un praf de sare, arome, ulei si cacaoa (daca ati ales aceasta varianta). Framanti bine, nu chiar ca pentru cozonac, dupa care lasati sa creasca, la loc cald. Branza se amesteca bine cu un ou si cu zaharul.
Cand aluatul a crescut, intindeti foi cat degetul mic. Se decupeaza cercuri cu o cana mai mica sau un pahar si se asaza in forme de briose unse cu unt. Se inteapa din loc in loc cu o furculita, se presara stafidele si alunele, se asaza in mijlocul fiecarui cerculet umplutura de branza si cate trei cirese. Se presara miezul de nuca zdrobit, se introduc in cuptorul incins, se coc la foc mediu pana ce aluatul a crescut si a devenit auriu. Se scot cu grija ca sa nu se sfarame, se asaza pe un platou, se lasa sa se raceasca cinci minute, apoi se servesc. (Simona Lazar)
Sursa: Antena Satelor

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.