Reteta traditionala veche: "Pute" cu mac

Imprimare

In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti!, a fost prezentata o reteta traditionala veche: Pute cu mac. Reteta traditionala veche Pute cu mac a fost oferita si preparata de Laura Laurentiu. Reteta este raspandita in mai mult de jumatate din regiunile Romaniei si poarta diferite denumiri, in functie de fiecare zona geografica: in regiunea Crisana se numeste Cici sau Puturgai – in Bihor si Nudli – in Arad; in Banat se numeste Sulance, Tipari, Puce sau Pute; in Ardeal, retetei i se spune Putarlai – in zona Cluj-Napoca si Vutane sau Vutale – in zona Sibiu; in Bucovina reteta se numeste Cnegne iar in Moldova si Muntenia - Putisoare. Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Pute cu mac, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!

Ingrediente: 750 grame cartofi fierti in coaja, cantariti dupa fierbere si decojire, 75 grame gris, 1 ou, 1 praf sare, 200-250 grame faina alba, 80 grame unt sau ulei, 6 linguri mac macinat prin masina, 6 linguri zahar pudra, amestecat cu un plic de zahar vanilat, faina pentru presarat planul de lucru.
Mod de preparare: Cartofii se fierb in coaja (preferabil sa fie albi, mai sfaramiciosi), apoi se curata, se cantaresc 750 grame si se zdrobesc bine intr-un castron. Se adauga sarea, grisul si faina, pentru inceput doar 200 de grame de faina.
Se framanta un aluat molcut, inca lipicios, daca e nevoie se mai adauga cate o lingura de faina, dar in nici un caz nu trebuie sa fie un aluat tare. Se pune o oala de 4 litri cu apa sarata la fiert (sare cat pentru fierberea pastelor, aproximativ 2 lingurite).
Se presara cu faina planul de lucru si se rastoarna aluatul, impartindu-l in bucatele egale. Se modeleaza pe planul de lucru putisoarele nu mai lungi de 9-10 cm. Pana se termina toate de modelat, va clocoti si apa in care se plonjeaza toate deodata.
Separat, se topeste untul intr-o cratita, apoi se stinge focul. Cand ”putele” se ridica la suprafata, se mai lasa sa fiarba in clocote mici 1-2 minute, apoi se scot cu spumiera, scurgandu-le de apa si plonjandu-le direct in untul topit.
Se amesteca cu grija, de preferat cu o spatula flexibila, ca sa nu se rupa "putele" si sa se imbrace toate cu untul topit. Se adauga imediat macul macinat amestecat cu zaharul pudra.
Cu aceeasi spatula flexibila se amesteca bine pana cand macul este omogen distribuit (dupa gust, se poate pune mai mult sau mai putin zahar).
Se servesc imediat, calde, dar sunt la fel de bune si dupa ce s-au racit putintel.
Secretele bucatarului: Daca doriti, puteti sa faceti aluatul de post, renuntand la ou si la untul topit (eventual, inlocuiti-l cu 1-2 linguri de ulei). In Bihor, macul este inlocuit cu nuca macinata. In functie de gust, macul poate fi inlocuit si cu gris sau cu pesmet.
Proiectul Descopera traditiile culinare romanesti! este derulat de agentia Russenart Comunications, in parteneriat cu brandul Arpis, in perioada februarie – decembrie 2013. Printre partenerii media se numara si revista noastra online, Dacic Cool, care sustine si promoveaza traditiile romanesti.


http://europosud.ua/
www.europosud.ua/