Reteta traditionala din Crisana: Gimicus

Imprimare

In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti!, a fost prezentata o reteta traditionala din Crisana: Gimicus. Reteta Gimicus a fost primita de la Pensiunea La Bade Ioane, comuna Bata, judetul Arad (Crisana) si preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Gimicus, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!

Ingrediente: Malai copt, preparat din faina (reteta de preparare a malaiului copt folosita in Banat si Crisana a fost promovata in luna mai si poate fi citita pe site-ul Traditii Culinare Romanesti, sectiunea Retete Banatene), slanina afumata (sau costita afumata), carnat afumat, sangerete sau caltabos afumat, ulei pentru prajit.
Mod de preparare: Slanina sau costita afumata se taie feliute si se prajeste in tigaie (in tipsie din tuci), in ulei. Carnatul afumat se taie rondele si se adauga si el peste slaninuta, impreuna cu caltabosul taiat felii.
Se prepara malaiul copt din faina, pe baza retetei folosite in Banat si Crisana.
Dupa ce s-a racit malaiul copt, se sfarama peste ingredientele de mai sus si se amesteca totul astfel incat sa absoarba malaiul din grasimea lasata de la prajit, dupa care se poate servi cu muraturi.
Varianta 2: Intrucat prepararea malaiului copt necesita timp si ingrediente suplimentare, reteta de Gimicus poate fi pregatita folosind o mamaliga tare in loc de malai. In acest caz, trebuie folosita mamaliga rece, sfaramata, pentru a absorbi grasimea lasata in urma prajelii.
Proiectul Descopera traditiile culinare romanesti! este derulat de agentia Russenart Comunications, in parteneriat cu brandul Arpis, in perioada februarie - decembrie 2013. Printre partenerii media se numara si revista noastra online, Dacic Cool, care sustine si promoveaza traditiile romanesti.

europosud.ua/
http://www.europosud.ua