Reteta traditionala din Muntenia: Puricei

Imprimare

In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! a fost prezentata o reteta traditionala din Muntenia: Puricei. Reteta traditionala din Muntenia Puricei a fost oferita de Dolores Benezic si preparata de Daimon Trattoria, în cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Puricei, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!

Ca multe alte mancaruri cu specific traditional, Puriceii sunt un fel de mancare facuta la tara si incropita din resturi: de friptura si de mamaliga, incalzite si amestecate, mancate cu mana. Exista mai multe retete de Puricei, cu diferite ingrediente, in functie de perioada in care sunt pregatite: vara - o reteta mai usoara, cu mai multa branza si mai putina carne si grasime; iarna - o reteta mai grasa, cu jumari, carne si carnati, toate prajite in untura sau ulei.
Ingrediente: 1 kg malai, 200-300 g carnati, 2-3 linguri ulei, piper Kotanyi.
Optional: 300 g branza de burduf/telemea oaie, 3-4 oua, lapte batut.
Mod de preparare varianta 1: Se pregateste o mamaliga vartoasa din malai, de cu seara. A doua zi, carnatii taiati marunti, peste care se pot adauga resturi de friptura si jumari, se prajesc in ulei sau untura (se pot folosi carnati deja prajiti si reincalziti in untura), intr-un ceaun sau tigaie. Acolo, peste toate, se faramiteaza mamaliga de ieri si se framanta toata amestecatura timp de cateva minute, pe foc, cat sa se topeasca untura si sa patrunda, odata cu bucatile de jumari, carne, carnati, in bucatile de mamaliga.
Mod de servire: Se mananca cu varza acra tocata si stropita cu ulei.
Mod de preparare varianta 2: Se prepara o mamaliga normala si se lasa sa se raceasca (preferabil pana a doua zi). Mamaliga rece se faramiteaza cu furculita de cu seara, ca sa se usuce. Se pune mamaliga in uleiul incins si se amesteca fara incetare, cu lingura, ca sa nu se arda. Cand mamaliga s-a sfaramat, devenind iar malai si incepe sa isi schimbe culoarea, se pune branza de burduf faramitata cu furculita si se amesteca repede in continuare pana branza se inglobeaza in malaiul copt. Impreuna cu branza se adauga si carnatii taiati foarte mic. Optional se adauga ouale batute bine, continuand sa amestecam pana cand acestea se inglobeaza in malaiul imbunatatit, fara sa se faca omleta. Se adauga piper Kotanyi dupa gust.
Mod de servire: Se servesc calzi, de preferat, cu lapte batut, pentru a taia greata.
Secretul bucatarului: Adevarata savoare a mancarii sta in prepararea ei cu mainile goale. Puriceii sunt de fapt cocoloasele de mamaliga cu carne pe care le strangi intre degete si le mananci.
Proiectul Descopera traditiile culinare romanesti! este derulat de agentia Russenart Comunications, in parteneriat cu brandul Arpis, in perioada februarie - decembrie 2013. Printre partenerii media se numara si revista noastra online, Dacic Cool, care sustine si promoveaza traditiile romanesti.

http://www.euro-house.com.ua/
europosud.ua/