Reteta traditionala din Ardeal: Paturi

Imprimare

In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! a fost prezentata o reteta traditionala din Ardeal: Paturi. Reteta traditionala Paturi a fost oferita de Pensiunea Valea Mariilor, comuna Sant, sat Valea Mare, judetul Bistrita-Nasaud (Ardeal) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul campaniei Descopera traditiile culinare romanesti! Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Paturi, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!

Ingrediente: faina de malai, carnati de casa, branza de oaie framantata cu sare, untura (pentru prajit), lapte acru sau iaurt de oaie (pentru servire).
Mod de preparare: Se face o mamaliga tare din faina de malai. Se prajeste carnatul in untura de porc. Se framanta branza sau se da pe razatoare.
Se pune un strat de mamaliga, un strat de branza, presarata, un strat de rondele de carnati prajiti, dupa care iar un rand de mamaliga, branza si carnati, in functie de cate paturi va avea produsul final.
Se serveste cu iaurt de oaie sau de vaca, acrisor.
Secretul bucatarului: Pentru un plus de savoare, Paturile se pregatesc intr-un vas de yena sau un castron care se pune cateva minute la cuptor pentru ca branza sa se topeasca. Suplimentar, in fiecare strat se adauga cartofi prajiti si se toarna cu lingura untura.
Proiectul Descopera traditiile culinare romanesti! este derulat de agentia Russenart Comunications, in parteneriat cu brandul de morarit Gold Maya si brandul de condimente Kotanyi Romania, in perioada ianuarie - decembrie 2014. Printre partenerii media se numara si revista noastra online, Dacic Cool, care sustine si promoveaza traditiile romanesti.

http://dxtranse.com.ua/
www.europosud.ua/