Reteta din Crisana: Balmos din porumb alb sau galben, cu oua si carnati de casa

Imprimare

In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! a fost prezentata o reteta din Crisana: Balmos din porumb alb sau galben, cu oua si carnati de casa. Reteta veche din Crisana Balmos din porumb alb sau galben, cu oua si carnati de casa este folosita in satele din Muntii Padurea Craiului, judetul Bihor si a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager, in cadrul campaniei Descopera traditiile culinare romanesti! Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Balmos din porumb alb sau galben, cu oua si carnati de casa, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!

Ingrediente: 1 kg faina de porumb alb sau malai, 4 linguri untura de porc sau ulei,  4 oua, 1,5 l lapte acru cu smantana, 300 g carnat de porc de casa, sare dupa gust.
Mod de preparare: Se pune laptele acru cu smantana la fiert cu ouale, carnatii taiati bucatele, untura si se amesteca ca ouale sa nu ramana intregi.
Cand incepe sa fiarba se adauga treptat malaiul si se amesteca in continuare sa nu se prinda de fundul oalei. Se continua pana faina este bine fiarta.
Mod de servire: Se poate servi cu lapte acru sau cu muraturi, ca sa taie greata.
Secretul bucatarului: Faina de porumb alb se gaseste mult mai greu decat faina de porumb galben, dar este considerata mult mai gustoasa. In cadrul retetei de balmos poate fi inlocuita cu malai pentru un gust la fel de bun.
Proiectul Descopera traditiile culinare romanesti! este derulat de agentia Russenart Comunications, in parteneriat cu Gold Maya si Heinner, in perioada ianuarie - noiembrie 2014. Printre partenerii media se numara si revista noastra online, Dacic Cool, care sustine si promoveaza traditiile romanesti.

http://chimtorg.com.ua/
yarema.ua