Reteta moldoveneasca: Tocana ca la moldoveni, cu coltunasi

Imprimare

In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! a fost prezentata o reteta veche din Moldova: Tocana ca la moldoveni, cu coltunasi. Reteta veche Tocana ca la moldoveni, cu coltunasi este folosita in satele din Moldova de peste Prut. Reteta a fost preparata la Crama Moldovita, in cadrul campaniei Descopera traditiile culinare romanesti! Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Tocana ca la moldoveni, cu coltunasi, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!

Ingrediente pentru coltunasi: faina, oua, cartofi, putina untura sau unt.
Ingrediente tocana ca la moldoveni: ceafa de porc, ulei, ardei gras, ceapa, sare, piper, coriandru, cimbru, vin alb, bulion, pasta de tomate.
Mod de preparare coltunasi: Se pun ouale intr-un castron, se adauga faina si putina sare. Se amesteca faina cu ouale, apoi se framanta aluatul pana ce se incorporeaza toata faina. Se intinde aluatul pe masa si se taie sub forma de cercuri, cu un pahar sau cu o forma de teflon.
Intre timp se fierb cartofii, se sfarama si se amesteca cu putina untura sau unt.
Pe fiecare bucata de aluat se pune o lingura de umplutura, apoi se indoaie pe jumatate si se lipeste cu degetele sau cu o furculita.
Mod de preparare tocana ca la moldoveni: Se prajeste ceafa bine in ulei, apoi se calesc ceapa si legumele. Se adauga vin alb, bulion si pasta de tomate. Se condimenteaza dupa gust.
Se pune intr-o ulcica tocanita preparata in tigaie, se adauga cativa coltunasi  apoi se completeaza cu sos din tocanita.
Se acopera ulcica cu o bucata de aluat, care se unge cu un ou batut. Se lasa la cuptor pana ce aluatul de pe ulcica se rumeneste si se umfla.
Se serveste cu muraturi.
Proiectul Descopera traditiile culinare romanesti! este derulat de agentia Russenart Comunications, in parteneriat cu Gold Maya si Heinner, in perioada ianuarie - noiembrie 2014. Printre partenerii media se numara si revista noastra online, Dacic Cool, care sustine si promoveaza traditiile romanesti.