Reteta romaneasca: Saramura boiereasca de crap

Imprimare

In cadrul proiectului 50 de saptamani in bucatariile lumii a fost prezentata reteta romaneasca Saramura boiereasca de crap. Reteta a fost oferita si preparata de Celebration Garden, in cadrul programului de educatie culinara 50 de saptamani in bucatariile lumii, care, in luna decembrie, promoveaza bucataria romaneasca.

Reteta romaneasca Saramura boiereasca de crap preparata de Celebration Garden poate fi degustata zilnic la restaurantul cu specific romanesc din str. Pajurei, nr. 1, Bucuresti.
Ingrediente: un crap, ardei rosu, ardei iute, malai Arpis, rosii, ceapa alba, usturoi, boia dulce, patrunjel, putin ulei Arpis, pasta de ardei kapia Ferma noastra, sare, piper
Mod de preparare: Crapul se curata bine de solzi si se presara cu sare. Apoi se frige bine pe gratar, pe ambele parti, pana se rumeneste bine. Intre timp, se taie legumele in felii groase si se pun pe gratar. Dupa ce legumele s-au copt, se pun intr-o tigaie Dekassa (cu interior anti-aderent) se stropesc cu putin ulei Arpis, se adauga apa si se lasa la fiert, la foc mic. Cand legumele incep sa fiarba, se adauga sare, piper, boia dulce, pasta de ardei kapia Ferma noastra si usturoi. Pestele fript pe gratar se pune peste legume si se lasa la fiert. La final si se adauga patrunjel.
Secretul bucatarului: Pentru ca pestele din saramura sa ramana zemos, dupa ce saramura a dat in clocot se muta intr-o tava si se lasa cateva minute la cuptor.
Despre bucataria romaneasca: Bucataria romaneasca este denumirea pe care o poarta rezultatul sintetizarii gusturilor si obiceiurilor gastronomice specifice poporului roman. Ea este diversa si cuprinde atat bucate de zi cu zi, cat si preparate speciale de sarbatoare, fiind la nivelul celorlalte bucătării ale lumii. Totodata, bucataria romaneasca inglobeaza numeroase bucate de praznic randuite in functie de anotimpul si sarbatoarea pomenita. Bucatele romanesti sunt alcatuite atat din legume, cereale, uleiuri vegetale, lapte, produse lactate, cat si din carne si produse din carne. Un loc aparte in bucataria romaneasca il au dulciurile, placintele si dulceturile.
Programul de educatie culinara 50 de saptamani in bucatariile lumii este derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis si DeKassa. In decembrie, este promovata bucataria romaneasca, iar restaurantul partener al proiectului este Celebration Garden. Printre partenerii media se numara si revista noastra online, Dacic Cool, care sustine si promoveaza traditiile romanesti.