Placinta olteneasca

Imprimare

In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! a fost prezentata reteta Placinta olteneasca. Este un tip de placinta specific Olteniei si poate fi preparata din aluat de foietaj cu praz si branza. Reteta a fost preparata la restaurantul Celebration Garden, in cadrul campaniei Descopera traditiile culinare romanesti! Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Placinta olteneasca, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!

Ingrediente: aluat de foietaj (din 200 g faina Gold Maya, 200 g unt nesarat, 1/4 sare, 100 ml apa rece), 2 tije de praz, 200 g branza telemea, sare, piper, galbenus de ou, 50 ml lapte
Mod de preparare aluat foietaj: Se pune faina Gold Maya BL00 intr-un castron si se presara cuburile de unt la temperatura camerei si taiate in bucati egale deasupra ei. Se amesteca faina cu untul astfel incat cuburile sa fie acoperite. Se toarna apa rece pe toata suprafata fainii si se incepe framantarea aluatului in felul urmator: se pune palma sub faina, se aduce deasupra untului si se apasa cu podul palmei. Se continua aceasta miscare pana cand se incorporeaza toata faina. Dupa ce a fost incorporata toata faina, se rastoarna aluatul pe masa de lucru pe care a fost presarata faina.
Se intinde aluatul sub forma dreptunghiulara de un deget grosime si se impatureste in 3. Se intoarce aluatul cu partea impaturita in jos se roteste bucata de aluat la 90 de grade si se repeta intinderea si impaturirea in trei. Se pune aluatul la frigider 30 de minute.
Mod de preparare umplutura: Se curata prazul, se taie rondele si se fierbe aproximativ 1 minut in apa sarata. Apoi se strecoara si se lasa sa se scurga intr-o sita. Telemeaua se taie cubulete.
Aluatul se intinde pe o planseta si se taie in dreptunghiuri mai mici. Fiecare dreptunghi nou format se intinde cu sucitorul pentru a se subtia aluatul, iar la mijloc se adauga amestecul din praz si branza. Se impatureste in doua, pe lungime, se ruleaza si se aseaza ruloul intr-o tava unsa cu ulei.
Pentru a prinde o culoare frumoasa, se pot unge cu un amestec de galbenus cu putin lapte.
Se introduce tava in cuptorul incins, pana ce placintele se rumenesc deasupra.
Mod de servire: Placintelele se pot servi calde sau reci.
Campania Descopera traditiile culinare romanesti! este a doua editie a programului de educatie culinara derulat de agentia Russenart Comunications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Heinner, si Ferma noastra, in perioada ianuarie – decembrie 2014. Printre partenerii media se numara si revista noastra online, Dacic Cool, care sustine si promoveaza traditiile romanesti.