Reteta romaneasca: Potarnichi boieresti

Imprimare

Potarnichile! Pasaruici mari abia cat pumnul unui barbat invatat cu munca la camp ori la padure. Oratanie la care nu avea acces tot omul odinioara, cum nici azi nu se incumeta multa lume sa pofteasca. Astazi am rememorat o reteta fastuoasa, pe care arareori o pregateau gospodinele din satul bunicii, numind-o, cu un soi de reverenta in glas: potarnichi boieresti, caci demult de tot se gatea la conacul frumoasei grecoaice, nevasta boierului de prin partea locului.

Aveti trebuinta de: potarnichi (cate doua de fiecare mesean), curatate de pene, puf si maruntaie si parlite, ulei de masline, unt, cativa catei de usturoi, rozmarin, dafin, maghiran, boia de ardei iute, boia de ardei dulce, ceapa urscata, o telina mica, o legatura de patrunjel verde, ardei, cateva polonice de supa de pasare (stock), o lingura de faina, un pahar de vin.
Cum se pregateste. Presarati pasarile cu sare si piper, dupa care le puneti sa se prajeasca usor, intr-o cratita in care s-au incins doua linguri de ulei de masline si doua nuci de unt. Pentru aroma, aruncati in acelasi vas cativa catei de usturoi, trei fire de rozmarin si o frunza de dafin. Cand usturoiul incepe sa roseasca in cratita, iar potarnichile sa prinda rumeneala, se scot din vas si in locul lor veti pune trei cepe tocate marunt, o telina, asijderea, o legatura de patrunjel, un ardei. Si iarasi condimente: maghiran, boia de ardei dulce si iute, iar la urma de tot doua polonice de supa fierbinte, sa inceapa a bolborosi mancarea, la foc potrivit.
Intr-o alta cratita se incepe prepararea unui sos din vin alb-sec, otet si alte doua polonice de supa, o lingura de ulei de masline si inca doua nucsoare de unt, o lingura de faina. Se lasa pe foc, pana ce scade pe jumatate.
Intr-un vas termorezistent veti aseza potarnichile rumenite, rasturnand cu grija deasupra lor sosul si legumele inabusite. Presarati deasupra cateva boabe de piper si de enibahar, mai potriviti de sare si bagati tava la cuptor, la foc mic, vreme de aproape trei ceasuri.
Iar daca vreti sa simtiti cu adevarat savoarea unor bucate boieresti, amanati-va bucuria pana a doua zi, cand, decorate cu lamaie si patrunjel verde, va puteti din ele infrupta pe indelete.
Reteta culeasa din satul Balaneasa, judetul Bacau, de Simona Lazar.
Sursa: antenasatelor.ro