Fasole verde gatita mocaneste

Imprimare

A venit vremea sa dam din nou iama prin camari si sa gatim mancaruri aflate din vechile carti de bucate. Pe la 1888, cand romanul se invatase deja sa aiba-n bucatarioara, pe raft, carti de soiul acesta, publicate in dulcele lui grai, in vremea aceea apare si volumul la care vrem sa facem referire. Prin retetele cu ingrediente simple si usor de gatit, da masura a ceea ce-n epoca insemna a gati sanatos. Din acest volum, va propunem reteta Fasole verde gatita mocaneste.

Aveti trebuinta de: fasole verde, ceapa, patrunjel verde, untdelemn, otet, sare si piper; facultativ: patlagele rosii.
Cum se pregateste: Se curata, se spala si se fierbe fasolea, apoi se taie intr-o cratita ceapa si se rumeneste in untdelemn. Se adauga fasolea, patrunjel tocat, sare, piper. Se lasa sa dantuiasca putin; la final, se toarna peste ea putin otet si se serveste. Se poate adauga si sos de patlagele rosii.

Reteta a fost publicata prima data in volumul Regina bucatariei romanesti pentru sanatosi si bolnavi. Retete complete pentru orice mancari, prajituri, cofeturi si licheruri, Bucuresti, 1888, Editura Tipografiei Universul, si a fost inclusa de Simona Lazar in volumul Retete alese pentru Post si Craciun, Editura Jurnalul, 2010.
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)