Crap cu rosii

Imprimare

Li se spunea candva... plamanii Dunarii. Erau acele alveole de apa prin care fluviul respira primavara ori toamna, cand veneau apele mari. Baltile din lunca Dunarii, pe care le usca Baltaretul, vantul caldicel ce incepea a bate spre sfarsitul iernii, baltile acelea pline de peste nu mai sunt ce au fost. Ne-au ramas insa retetele acelor vremuri, cum ar fi si aceasta, pe care am aflat-o in satul giurgiuvean Greaca.

Aveti trebuinta de: un crap de 1,5-2 kg, 6 rosii, 5 ardei grasi, 200 ml untdelemn, 3 cepe, o capatana de usturoi, o legatura de patrunjel verde, o crenguta de cimbru, sare, piper, 200 ml vin alb sec.
Cum se procedeaza: Pestele se curata de solzi si de intestine, se spala si se portineaza in bucati nu mai mari de un lat de palma. Se presara cu sare.
Se unge cu untdelemn un vas termorezistent - daca se poate, unul de lut -, se pune in el ceapa taiata solzisori, iar deasupra se asaza bucatile de peste.
Se adauga sare, piper, cimbru, usturoi tocat. Ardeiul si rosiile se taie cuburi si se pune peste peste, iar deasupra se presara patrunjel verde tocat. Se toarna un pahar de vin alb si se da vasul la cuptor.
Din cand in cand, se scoate vasul din cuptor si pestele se stropeste cu sosul format. Este gata dupa 30-40 de minute.

Reteta culeasa din satul Greaca, judetul Giurgiu, si publicata in volumul Retete alese pentru Post si Craciun de Simona Lazar, Editura Jurnalul 2010.
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)