Gaina olteneasca

Imprimare

Veti fi gandind poate ca-n bucataria olteanului toate se fac cu praz. Nu e chiar asa, desi prazul ar putea fi si el ingredient in aceasta reteta. Saramura de pui isi are si ea originile in tara haiducilor olteni. La fel mielul la groapa, friptura de raci si... gaina olteneasca, al carei mod de preparare vi-l dezvalui acum.

Aveti trebuinta de: o gaina de 1,5 kg, 500 g orez, 6 rosii, 2 morcovi, o telina mica, o radacina de patrunjel, o radacina de pastarnac, doi ardei, doua cepe, 4 catei de usturoi, 200 g ciuperci, 70 ml ulei, cimbru, o legatura de patrunjel verde, sare, piper.
Cum se procedeaza: Pasarea se curata, se spala, se portioneaza, se cresteaza carnea din loc in loc si se impaneaza cu usturoi.
Ceapa se toaca, morcovul se taie rondele, ardeiul, telina, pastarnacul si radacina de patrunjel se taie cubulete, iar ciupercile - felii. Se pun toate legumele si radacinoasele (amestecate) intr-un vas termorezistent (de preferinta unul de lut). Rosiile se taie rondele si se asaza deasupra, apoi se presara cimbru, piper, sare si se stropeste cu ulei. Se presara deasupra orezul (spalat si calit in putin ulei), iar peste el se pun bucatile de carne. Se toarna apa cat sa le acopere bine (pe timpul fierberii nu este indicat sa se mai puna alta apa). Se da la cuptor, la foc mic, iar cand se scoate se presara patrunjel verde tocat.

Reteta culeasa din satul Corbu, judetul Olt, si publicata in volumul Retete de Pasti, de Simona Lazar si Simona Chiriac, Editura Jurnalul, 2007.
Sursa: antenasatelor.ro.
(Simona Lazar, Antena Satelor)