Papanasi cu branza si smantana

Imprimare

Am intrat deja in Saptamana Alba, cea in care, dupa traditie, crestinii ortodocsi nu consuma carne, dar pot manca branza, lapte si oua. Exista multe interdictii si cutume in aceasta perioada si ele nu se refera neaparat la alimentatie. De exemplu, daca vrei sa nu incaruntesti inainte de vreme, e bine ca in Saptamana Alba sa pui in apa in care te speli pe cap... o bucatica de branza.
Dar sa reintram in bucatarie si sa pregatim o reteta de papanasi, culeasa de pe Valea Muresului.

Aveti trebuinta de: 500 g branza de vaci, 250 g faina, doua oua, 100 g zahar, 200 g smantana, 100 g dulceata, bicarbonat, coaja rasa de portocala, sare, zahar pudra, ulei.
Cum se procedeaza: Branza de vaci se amesteca impreuna cu ouale, bicarbonatul, zaharul, sarea si coaja rasa de portocala. Apoi se adauga faina si se amesteca pana cand se omogenizeaza bine.
Din aceasta compozitie se fac papanasii sub forma de inel si se pun la prajiit in uleiul incins. Papanasii se rumenesc frumos.
Se servesc fierbinti, cu zahar pudra, smantana si dulceata.

Reteta culeasa din Targu Mures si publicata in volumul Retete de Pasti de Simona Lazar si Simona Chiriac, Editura Jurnalul, 2007.
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)