Cartofi la cuptor, cu branza si smantana

Imprimare

Nu a mai ramas decat o zi din aceasta Saptamana a Branzei ce precede Postul Pastilor, dupa care vom glisa incet catre o bucatarie eminamente vegetala. Inainte de a va prezenta reteta acestei zile, sa vorbim putin despre Paserile ceriului... Acelea care, dupa traditie, sunt hranite cu ultimele ramasite ale bucatelor de frupt de prin dulapuri, pivnite si camari. Acestea se pun pe un servet curat si se asaza spre Rasarit, chemand pasarile si menind astfel: Paserile cerului! Eu va dau voua hrana din masa mea, cu care sa fiti indestulate si de la holdele mele oprite!. Astfel, bucatele anului ce va veni (prin bucate intelegandu-se acum mai ales granele, ce au fost deja semanate la camp) nu vor fi atacate de vrabii si de alt pasaret nemigrator, iar recolta viitoare va fi indestulatoare. Reteta acestei zile am aflat-o la Sita Buzaului, in judetul Covasna, si se numeste: Cartofi la cuptor, cu branza si smantana.

Aveti trebuinta de: 4 cartofi mari, 4 linguri de branza de vaca, doua linguri de telemea rasa, 6 linguri de smantana, 25 g unt, o legatura de patrunjel verde, sare.
Cum se procedeaza: Se curata cartofii, se spala, se zvanta si se taie in doua, pe lungime. Se scobesc usor, iar pe partea concava se mai taie o felie subtire, pentru ca jumatatile de cartof sa stea drept in tava.
Se toaca foarte marunt patrunjelul si se amesteca bine cu cele doua tipuri de branza si cu smantana. Astfel umpluti, cartofii se asaza intr-un vas termorezistent, se toarna apa (cat sa nu ajunga pana la buza de sus a cartofilor), apoi se pune vasul in cuptor, la foc potrivit.
Cand cartofii au fiertt bine, se scurge surplusul de apa (daca e cazul), se pune peste cartofi cate putin unt si se mai lasa un minut, apoi se servesc.

Reteta culeasa din Sita Buzaului, judetul Covasna, si publicata in volumul Retete alese pentru Post si Craciun, de Simona Lazar, Editura Jurnalul, 2010.
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)