In Duminica Lasatului
de Sec de Branza se asaza pe mese bucate din belsug, ca si cum ai manca pentru
mai multe zile la un loc. Dupa petrecere, fiecare gospodar mananca un ou, cat
se poate de repede, ca sa fie la fel de sanatos si de puternic, ca un ou, si
pentru ca Postul sa treaca foarte repede si sa fie usor. Important este ca
fiecare sa isi ceara iertare de la vecini sau de la rude, fiind esential sa se
intre in Post in impacare si in liniste. Din retetarul Lasatului de Sec de Branza
am ales pentru astazi Prajitura fiarta in lapte, asa cu se face la Varadia de
Mures.
Aveti trebuinta de: 500 g faina, 6 galbenusuri, 300 ml lapte, 30 g drojdie, 100 g zahar tos,
150 g zahar pudra, 150 g unt, zahar vanilinat, sare.
Cum se procedeaza:
Faina se bate cu galbenusurile,
jumatate din cantitatea de lapte (in care s-a dizolvat si drojdia, lichefiata cu o lingura de zahar). Se
bate cu lingura de lemn, pana cand se desprinde de pe ea. Se lasa deoparte o ora,
sa se odihneasca.
Untul se bate cu
zaharul pudra, pana se face spuma. Se intinde o
foaie de aluat si se unge cu spuma de
unt. Se ruleaza strans foaia si se
taie din ea bucati de 10 cm lungime. Se asaza rulourile de aluat intr-o tava rotunda, unsa
cu unt, lasandu-le sa mai creasca o jumatate de ora.
Se dau la cuptor
la foc mic si, cand incep sa se
rumeneasca, se toarna deasupra restul de lapte fiert si amestecat cu zahar tos (100 g) si parfumat cu zahar vanilinat. Se da din nou la
cuptor, pana se incheaga laptele.
Reteta culeasa din Varadia de Mures, judetul Arad, si publicata in volumul Retete de Pasti de Simona Lazar si Simona Chiriac, Editura Jurnalul, 2007.
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar,
Antena Satelor)