Bors de cartofi

Imprimare

Toate activitatile desfasurate in Lunea Curata au ca scop curatirea. Se spala foarte bine toate vasele si ustensilele cu care s-au preparat pana atunci mancaruri de dulce. Nu scapa din aceasta curatenie generala nici un obiect din bucatarie, ca nu cumva sa spurce dupa aceea mancarea. Pentru aceasta zi va propunem reteta Borsului de cartofi.
Aveti trebuinta de: 600 g cartofi, 100 g ceapa, 100 g morcovi, o telina (radacina si frunze), doua legaturi de patrunjel, o legatura de leustean, sare, piper, un litru de bors; facultativ: 3 linguri de untdelemn.
Cum se procedeaza: Ceapa se toaca marunt, iar morcovii si telina se dau pe razatoare. Daca este dezlegare, se incinge untdelemnul si se calesc in el ceapa si radacinoasele, apoi se inabusa. Cand s-au inmuiat, se adauga cartofii, curatati si taiati cuburi. Se condimenteaza, se toarna deasupra apa rece si se lasa la fiert la foc potrivit. Cand cartofii sunt bine fierti (se poate incerca un cartof cu dintii unei furculite), se adauga borsul (fiert separat inainte) si verdeata (telina, patrunjel si leustean) tocata marunt. Din patrunjel si leustean se pastreaza cateva fire care se pun in oala dupa ce se trage de pe foc.

Reteta culeasa din Podu Turcului, judetul Bacau, si publicata in volumul Retete alese pentru Post si Craciun, de Simona Lazar, Editura Jurnalul, 2007.
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)