Mancare de ceapa

Imprimare

Dupa o saptamana bogata in evenimente si cu pericole la tot pasul, urmeaza o perioada mult mai calma in care viata reintra pe fagasul ei normal. Ritmul vietii romanului se scurge, invariabil, in limitele unor norme aparute cu foarte mult timp in urma, norme care se succed in functie de anumite momente cheie, stabilite cu precizie in cadrul diferitelor calendare. Reteta de astazi am aflat-o in chiar inima tarii cepelor, la Spataru, in judetul Buzau.

Aveti nevoie de: 1 kg de ceapa, 4 linguri de pasta de tomate, sare, piper, putin zahar, doua linguri de untdelemn; facultativ: cimbru, busuioc, boia de ardei dulce.
Cum se procedeaza: Ceapa se spala, se curata si se taie solzisori. Se incinge untdelemnul intr-o tigaie si se rumeneste ceapa. Se adauga bulionul si se amesteca bine. Se stinge cu o cana de apa. Se adauga sare, piper si un pic de zahar, dupa gust. Optional, se pot adauga si alte condimente: cimbru, busuioc, boia de ardei iute etc. Se lasa sa fiarba la foc potrivit, pana scade bine.

Reteta culeasa din satul Spataru, judetul Buzau, si publicata in volumul Retete alese pentru post si Craciun de Simona Lazar, Editura Jurnalul, 2010.
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)