Papusi de dragavei

Imprimare

Reteta de papusi de dragavei am primit-o de la una dintre maicutele ce roboteau la cuhnia Manastirii Brancoveni, din Olt. Cu aproape patru secole si jumatate in urma, aici, Jupanita Celea, bunica lui Matei Basarab, inalta o biserica din lemn, pe care nepotul sau, Voda, a transformat-o intr-o manastire fortificata (loc de rugaciune si bastion de aparare). Cat despre papusile de dragavei de la Brancoveni, ele nu sunt musai mancare manastireasca. Asta mancau primavara taranii olteni, cand se-ntorceau de la muncile campului...

Aveti trebuinta de: frunze de stevie, ulei, ardei iuti, un morcov, o ceapa, otet, sare.
Cum se procedeaza: Se iau frunze de stevie tanara si frageda, s curata si se leaga in manunchiuri de le mai zice si papusi.
Se ung cu ulei si se pun pe gratar, iar dupa ce s-au fript, se iau cu degetele de pe gratar - cu grija! - ori cu o furculita de lemn, ca sa nu fie strapunse cu ceva de metal. Se curata de atele cu care le-ati legat, se pun in strachina si mai adauga doi tari (ardei iuti) tocati, ulei, zama arzante (fierbinte) in care ati fiert un morcov si-o ceapa. Zama trebuie sa fie sarata si indoita cu otet.
Se mananca bine cu mamaliga rece.

Reteta culeasa de Simona Lazar de la Manastirea Brancoveni, judetul Olt.
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)