Tarhana cu mursa

Imprimare

Ati auzit vreodata de mursa? Acea bautura dulce, pe care dacii, zice-se, o faceau cu miere si plante aromatice, iar mai incoace incepuse a se face cu zahar si cu... condimente exotice? Trebuie spus ca mursa nu este totuna cu miedul, ce se face tot din miere, dar se pune la fermentat... La Glimboca, sat bogat in traditii culinare, Uica Mihai a cules si mi-a trimis - sa va spun si voua - reteta de Tarhana cu mursa.

Aveti trebuinta de: 500 g faina de grau, 50 ml untdelemn, doua oua (facultativ); pentru mursa: 500 ml apa, 200 g zahar sau miere, un baton de scortisoara, doua cuisoare.
Cum se procedeaza: Din faina, untdelemn si oua se framanta un aluat mai vartos decat cel pentru taitei. Se lasa la intarit timp de doua ceasuri, apoi se dau pe razatoarea cu gauri mari. Se obtin fulgi de aluat care se fierb in apa cu sare. Se lasa la umflat, se scurg, se limpezesc cu apa rece.
Separat, se fierbe un sirop din apa, zahar (sau miere), scortisoara si cuisoare. Intr-un castron se pune tarhana, se imbaiaza in mursa si se mananca cu adaos de fructe din orice fel de compot.

Reteta din comuna Glimboca, judetul Caras Severin, publicata in volumul Retete alese pentru Post si Craciun de Simona Lazar, Editura Jurnalul, 2010.
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)