Covrigei cu mere de Voinesti

Imprimare

Se spune ca daca mananci mere de Voinesti... intineresti. C-o fi asa, ca n-o fi asa, n-aveti decat sa-ncercati. E si aceasta un fel de ispitire, ca aceea ce-a dus la alungarea stramosilor nostri din Rai. Dar marul ne-a deschis si apetitul pentru... cunoastere. Ceea ce nu-i deloc de lepadat.
Fiindca merele rosii, tari, suculente, sunt leit-motivul retetei de azi, sa aflam cum se pregatesc covrigeii cu mere de Voinesti.

Aveti trebuinta de: 500 g faina, 125 g unt, un varf de cutit de sare, un cubulet de drojdie, 200 ml lapte, doua pliculete de zahar vanilinat, 100 g zahar, rom, 3 mere, zahar pudra, o lamaie.
Cum se procedeaza: Merele se descojesc si se dau pe razatoarea cu ochiuri mici. Se stropesc cu putin suc de lamaie, ca sa nu se oxideze, si se lasa putin deoparte. Faina se amesteca bine impreuna cu untul, laptele caldut in care s-a adaugat zaharul, drojdia, sarea, romul, zaharul vanilinat. Se framanta aluatul, inglobandu-se si merele rase. Se formeaza covrigei, ce se asaza pe o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se lasa pana cand se auresc si se pudreaza cu zahar cat sunt calzi inca.

Reteta culeasa din Voinesti, Dambovita, si publicata in volumul Retete alese pentru Post si Craciun, de Simona Lazar, Editura Jurnalul, 2010.
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)